Maailma esimene online ristsõnade lahendamise turniir

Loetud 124 kasutaja poolt

MrQb 2016-06-18T18:53:09+03:00
no sellise verifitseerimisega tegelevad teatmetoimetused olemuselt. TEA läks pankrotti või on minemas. Mis tähendab, et see pole just tore ega rentaabel tegevus.
Mina koostajana verifitseerin oma andmeid ise pluss teine koostaja lahendab alati mu mõistatuse üle. Ja mina vastutasuks siis lahendan tema omi, sest inimesel ise on võime omi vigu tihti mitte märgata.
Meil mõlemal on ilmselt mõlemal tänu kogemustele võimekust rohkem vigu märgata kui tavainimesel. Aga ei pruugi ka sellest piisata.
Mingil hetkel varem, kui me Sinuga ristsõnadest arutasime, siis ma arvasin, et põhimõtteliselt huvitaks mind platvorm, millel saaks ristsõnu on-line esitada ja selle nimel oleks ma võinud mitte vaid mõisteid verifitseerida, vaid ka suvalises suuruses, erineva temaatika ja raskusastmega ristsõnu vastu pakkuda. (eks me oskame ka Arteri lastekaid teha nagu ka Õhtulehe reedeseid megasid, mida peetakse ikka keerulisteks). Aga kuna Sinu soov oli isetootev masin, siis ma nagu väga kokkupuutepunkte enam ei näe. Ja oma investeeringud muus suunas on nüüd meil juba tehtud.
rabapalm 2016-06-18T22:12:54+03:00
Mina olen igatahes jõudnudki arusaamisele , et ei ole valesid vastuseid, vaid on valed küsimused! Ei tea, kuidas sobib programmeerimise mõttes, aga erinevaid raskusastmeid peaks näitama hoopis küsimused, s.t , et võiks lubada samu vastuseid erinevate küsimuste korral. Püüan tuua näite mõne vastuse puhul, mis samal ajal vastaks muudele nõuetele ( 11 tähte vastuses ja 22 küsimuses vm)
Vastus: palk
Küsimuste variandid:
1.Puidusaadus /puidutoode
2.Materjal ehitamiseks
3. Reeturi... on surm
4. Töötasu
5. Saamata jäänud ...
6.Salary eesti k.
7.Corduroy eesti k.

Palju variante ja raskuastmed ju erinevad!!
Ei hakka hetkel filosofeerima kokku-lahkukirjutamisest, mida online-variandis ja üleüldse ristsõnade puhul keeleliselt korrektselt nõuda...
Ainult nime pärast pole mulle ka mõtet unlike panna nagu mõned teevad juba pikemat aega..., pooldan sisulist arutelu
MrQb 2016-06-18T23:28:52+03:00
rabapalmi arvamust lugedes on kena näha, et ta on ristsõnade ühest väga olulisest komponendist väga õigesti aru saanud.
Ja ma ei rõhutaks selles loetelus praegu raskust, see oleneb ja on ilmselt inimeseti erinev (minule oleks nr 7 üle jõu näiteks, keeleoskajale ilmselt mitte, teiste tase on sarnane ja pigem on 1 ja 2 (ja ehk 5) raskemad, sest ehitusmaterjale ja puidusaadusi on palju, 3 ja 4 jälle täitsa kohesed ja üksühesed, mis ei nõua vist enamikult erilist mõtlemist.

Aga mõte on õige, et ristsõna ei muutuks stampküsimustega automaatseks jaburuseks, mille küsimusi annab mingil määral sõnu lahendades ära õppida. Omamoodi häda tegelikult ongi selles, et loomulikult peab ka olema sõnu, millest Sa lahendust aretama saad hakata - selleks peab seal olema natuke stampi ja natuke lihtsust, aga vastukaaluks olema ka muud.
Päris paljud koostajad koostavad tegelikult juba masinaga, mootoriks on enamasti Crossword Compiler, kuhu on hea sõnastikke imeda ja sõnu-vasteid sisestada.
Näit. Enno Faster (Ristleja/Ragistaja/Postimees); Rister Ruut Ristikust oli selline tegija, et töötas oma andmebaasi välja, viskas ise kahvli mõni aeg tagasi nurka, aga tema koostajanime all laseb keegi Õhtulehes edasi, ilmselt tema sõnu üles joonistanud tädi või siis muu "pärija".
Natukene lahendades tajub masinkoostatud sõnad ära.
Aga Meikopi omad on selles mõttes praegu erilised, et nad on sajaprotsendilised AI-d, meie masinkoostajad CC-ga paigutavad manuaalselt sisse põhilauseid ja mõningaid küsimusi ka oma käega ja lisavad küsimustekastide mustri.
Ja kahtlemata on vindi ristsõnamootor midagi peaaegu geniaalset. Nii et ma pean pidevalt siin mulisedes mõtlema, et ma midagi olulist veel ristsõnandusest välja ei lobise, muidu on Meikopil järgmine nädal ristsõnakoostaja, (pluss ideaalne robotpresident, romaanivõistlusi võitev automaatkirjanik ja veel paar asja valmis) Ja ma olen tööta jätnud peale enda veel ühe blondi rõõmsameelse tädi ja me käime koos tema ja kirjanike liidu top150-ga säästuka taga prügikastis.
MeikopVint.ee asutaja 2016-06-19T00:01:31+03:00
Eks see paari aasta eesmärk ongi - koostada ühe nupuvajutusega soovitud suuruse- ja raskusastmega ristsõnu; küsimuste andmebaas võiks olla kuuekohaline.

Ma näen juba vaimusilmas liidest, kus saab määrata ruudustiku suuruse, uploadida pildi, määrata kuhugi ruudustikku vastuse, valid raskusastme ja/või teema, üks nupuvajutus ja ristsõna on valmis. Saad selle siis välja printida või pdf-ina kuskil kasutada.

Vaadates kui kiire tegelikult areng on olnud (algne eesmärk oli septembriks generaator tööle saada) siis ma täitsa usun, et paari aasta pärast on vint.ee Eesti parim online ristsõnade lahendamise keskkond (nagu sudokude puhul täna).
MrQb 2016-06-19T00:38:09+03:00
No ma kujutan ette, et lahendamismootorid on usinasti ootel.

Võiks veel ju suuremalt ette võtta, võiks vajutada nuppu, mis valib ise formaadi, teema, küsimused, ja pildid.

Ja siis paari aasta pärast valmiks nupp, mis oskab seda eelmist nuppu vajutada.

Sudokul ja ristsõnal on üks tüütu vahe, ristsõna on keeleline-kultuuriline mõistatus, sudoku on karmilt matemaatiline ja keeleülene või -alune.

Seetõttu on Su vaimusilmas sisuliselt AI ja kui Sa selle paari aastaga ära teed, siis saad ilmselt esimese eestlasena Nobeli või Abeli või siis mingi muu preemia.
rabapalm 2016-06-19T02:10:22+03:00
Kõik oleksi hea, kui ma poleks eile öösel sattunud kokku iseenda apokalüptilse unenäoga... Ja see nn. apokalüpsis puudutas terve maailma inimesi ainult vaimse poole pealt ning isegi seda mööndustega... Kõige tähtsam sõnum oli see minu jaoks: et kui tulebki mingi ( vaimne) pauk siis kogu maailm hakkab uuesti vaimselt ja n.ö restardis otsast peale!! Unenäod ongi tuleviku reaalsus!! Tahaksin näha mõnda inimest, kes ütleb, et minu unelm oli jama või ebakompetentne ja täpselt samal ajal nähtud süsteem ei klappinud minuga samal ajal olevate nägemuste. või reaalsusega!!
MeikopVint.ee asutaja 2016-06-19T10:31:17+03:00
Mina suur lahendaja ei ole kuid vaatasin Postimehe ristsõnu ja no mina sealt küll mingit sügavamat mõtet välja ei lugenud.

Eks lõpuks lahendajad otsustavad, millises formaadis / kelle koostatud ristsõnu lahendada soovivad. Tõenäoliselt paljud lahendajad ei hakkagi kunagi näiteks arvutis ristsõnu lahendama jne. Kuid ajad muutuvad - noorem generatsioon tahab kindlasti veidi rohkem interaktiivsust ja vint.ee ristsõnade turniirid seda pakkuda üritavad.

Ja muidugi - nagu kõikide mängudega vindis - üritame me sisse tuua ristsõnade lahendamisse võistlusmomendi.

Algus on olnud paljulubav, eile toimus juba 8 turniiri.
MeikopVint.ee asutaja 2016-06-19T11:17:05+03:00
Mis puudutab verifitseerimist siis siin on vaja mingi lahendus välja mõelda, 15 000 käsitsi läbi käia on veidi ulme.

Kui eeldada, et lahendajad annavad vigadest teada, siis kõlbaks ehk järgmine lahendus:

Iga küsimus/vastus saab verifitseerituks siis kui seda kuskil ristsõnas kasutatakse. Kui nüüd kuskil viga / ebatäpsus on, saame me sellest teada ja parandame ära. Kui aga teadet ei tule, loeme selle küsimuse kontrollituks (lahendaja poolt). Nii ei saa me küll väita, et kõik oleks 100% OK kuid kas me saame seda ka siis teha kui keegi ükshaaval kõik küsimused läbi vaatab (mida ei pruugugigi juhtuda)? Inimlik (eksimis)faktor jääb ka käitsi kontrollides sisse...

Ja nii tulevad välja ka küsimused/vastused, mida generaator ei suudagi kuhugi ristsõnadesse panna (saaksime teada, kui paljusid küsimusi reaalselt kasutatakse).

Nii saame ka ristsõnade juurde panna hoiatussildi, et ristsõna sisaldab kontrollimata fakte ehk võib sisaldada vigu. Paari kuu pärast selliseid ristsõnu väga tihti ehk enam ei tule.

Kuidas mugavalt veast teavitada? Hetkel tuli mõte, et teed parema hiireklõpsu küsimuse ruudul ja teade saadetakse automaatselt. Kui ruudus on kaks küsimust, tuleb teade kahekordselt kuid selle probleemi lahendan ise ära. Vältimaks spämmi, toimib see ainult neil, kellel õigus küsimusi-vastuseid sisestada.

UPDATE: Küimus saab verifitseerituks kui see esineb ristsõnas, mille on ära lahendanud küsimuste sisestajate gruppi kuuluv kasutaja.
MrQb 2016-06-21T15:56:06+03:00
[i]postitas Meikop[/i]
Mina suur lahendaja ei ole kuid vaatasin Postimehe ristsõnu ja no mina sealt küll mingit sügavamat mõtet välja ei lugenud.


Nagu ma ka kirjutasin, PM ristsõnad on auures osas masingenereeritud.

Ega ristsõna kui sellist ei peagi pidama ülisügava mõtte kandjaks, aga näiteks ma ei kujuta siiski ette, et masin genereerib suhteliselt sisutihedaid sõnu.
Mina nt pean neid siin

http://paremalla.ee/down/4%20pisiI.jpg

sellisteks, mida masin ei suuda.
MeikopVint.ee asutaja 2016-06-21T16:57:19+03:00
Kuidas saada raskusaste ja kategooria juurde 7200-le vastusele, mis sisestati enne, kui raskusastmete määramine võimalik oli.

Kas on mõeldav lahendus, et ristsõnade sisestamise vormi juurde tuleb üks rida juurde: Üks olemasolev küsimuse/vastusepaar, millel raskusaste ja kategooria puudu.

Ehk iga sõna sisestamiseks oleks vaja teha paar klikki rohkem. Nii saame kõikidele küsimustele raksusastme ja kategooria kõlge 7200 uue sõna pärast:)

Vastustasuks luban siis ära tha selle, et kui hakkad vastust sisestama, kuvatakse jooksvalt sarnase algusega sõnad, mis juba andmebaasis olemas - nii saab kiirelt teada, kas sisestate juba andmebaasis eksisteerivat vastust.

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele