Kaladest, Venemaa linnadest ja Belgia jalgpalluritest Vint.ee ristsõnades

Loetud 88 kasutaja poolt

MeikopVint.ee asutaja 2016-06-27T13:37:04+03:00
Tere,

Kuna on tulnud mõningat nurinat teemal, et Vint.ee ristsõnad on liiga rasked (sisaldades sõnu, mida keegi peast ei tea) siis vajab see teema veidi seletamist / arutlemist.

1) Vint.ee ristsõnade küsimused-vastused sisestavad vint.ee kasutajad. Teisiti meil ristsõnu olla ei saaks. Iga sisestaja peaks enne küsimuse sisestamist endalt küsima, kas ta tahaks sellist küsimust enda lahendatavas ristsõnas näha.

2) Vint.ee ristsõnade erilisus seisneb selles, et meil toimuvad võistlused (duellid, turniirid). Kuna kõik käib läbi interneti, puudub meil igasugune võimalus kontrollida, kes lahendas ristsõna oma peaga, kes googeldas õige vastuse välja. Seega tuleb arvestada, et google'it võib kasutada ristsõnade lahendamisel. Ja kui juba nagunii googeldamiseks läheb, siis olgu need googeldatavad sõnad veidi raskemad?

Kalade loend on kõigile kättesaadav. Kui juba mõned esimesed tähed olemas, leiab sealt vastuse kiiresti.

Lihtne googeldamine viib meid Venemaa linnade loendisse, kus on 320 linna. Sealt leiab ka vastuse.

Ka Belgia jalgpallurid tulevad kiiresti googlist välja.

Ning loomulikult Eesti keele seletav sõnaraamat, kust saab vastuse küsimustele stiilis "Eksimus" - "Viga".

Ajapikku jäävad mõned kalad / linnad / sportlased ka lahendajatele meelde. Ehk on kunagi hea oma teadmistega mõnes seltskonnas hiilata, et kala nimega huulrünt eksisteerib:)? Ma ei tea.

Või on parem kui eemaldada kõik tundmatud kalad, linnad, jalgpallurid meie andmebaasist? Kas lahendamine läheks huvitavamaks või pikas perspektiivis igavamaks?
Setu 2016-06-27T14:15:14+03:00
Mina see nende kalade sisestaja olin, palun kergemat karistust. Külastasin hiljuti Berliini loomaaia akvaariumi ja seal ujus veel hulganisti ristsõnades küsimata kalu:). Aga hullem lugu on nende veel eksisteerivate vigade ja lihtsalt mõttetute küsimustega (noodid/astmed, eh-möh-ah-uh etc) ning olukordadega, kus peale proovimise muudmoodi ei saagi. Asesõna ristub naise nimega ja siis säti Anna, Anni, Anne sinna paika. Ei põhine selline lahendamine teadmistel vaid näpuosavusel. Eriti turniiril tekitavad sellised olukorrad ajakadu, kui selliseid proovimise kohtasid juhtub mitu ette. Natuke peab õnne muidugi olema. Vigade osas aitaks mingi automaatne veast teatamise link, Meikop, mida arvad? Eriti turnal, kui kiire on, siis lihtsalt annad märku, märkides ära küsimuse. Sama mõttetuste kohta. Soovin püsivust sõnade sisestajatele, et kõik maailma entsüklopeediad sisestatud saaks. Siis saab Meikop teha vintopeedia, selle abil saaks väga rikkaks ja meie kõik saaksime 24/7 tasuta kõiki maailmas olevaid ja tulevikus leiutatavaid mänge mängida. Elu nagu lill!
MeikopVint.ee asutaja 2016-06-27T18:49:29+03:00
"auh-auh" vastused üritame elimineerida, jo-le-mi saab ka ära parandada.

Mis puudutab aga seda, et generaator ei paneks kassi ja koera nime risti siis sinna läheb aega, ehk ei ole see ka kõige suurem probleem.

Veast teatamine tuleb. Parem klõps küsimuse ruudul ristsõna lahendades.

Aga üldiselt - täna nägin turniiri, kus üks kasutaja lahendas kõik 5 ristsõna alla 4 minuti kõikide nende kalade, linnade ja jalgpalluritega. Ehk ei ole ka see probleem nii suur!
Squing 2016-06-27T19:56:30+03:00
Võiks jääda max 50 populaarsemat kala, samamoodi vene ja saksa linnadega, suuremad linnad. Igast jama pole mõtet panna. Ei viitsi googeldamisega ka tegeleda, pigem võiks suuta mingite tähtedega iga ära lahendada kala või saksa/vene linnad. Mitte nagu praegu kui isegi 2 tähte on puudu siis oled ikka täiesti hämmingus, mis kalaga ikka tegu.
Setu 2016-06-27T20:09:04+03:00
Vot selle populaarsusega on nagu on. Kellele ema, kellele vanaema. Ma usun, et mida rohkem sõnu sisestada, seda paremaks ristsõnad lähevad. Ise olen käsitsi neid koostanud ja õige sõna leidmiseks vägagi palju raamatuid tuulanud. Kui mõni sõna ikka väga hästi sobib, siis ei ole populaarsus üldse oluline. Kalad, nojah...
MrQb 2016-10-06T08:01:01+03:00
Üritasin täna nn. suurt ja rasket ristsõna lahendada, pusimiseks ja äraarvamiseks läks.
Sellega seoses pakuks välja, et kui küsitakse linn, OM-hõbe, poekett, siis tavastandardi kohaselt eeldatakse, et on tegu Eesti sportlase, linna, jne-ga.
Küla puhul on näiteks aga küsida Eesti küla üsna veider, siis peaks vähemalt maakond, aga ka miks mitte vald mainitud olema.
Sest küla on nii pisike üksus niigi.

Selles küsimuses oli poekett, mis risti kopti tähega ja nagu lõpuks õigeks tunnistati, oli poekett ICA ja kopti täht CHI.

ICA on Rootsi poekett, mis võiks korrektselt mainitud olla ja teiseks huvitaks mind, mis pagana allika(te)st see kopti tähestik siia sisestatud on.
Chi on inglisekeelne kreeka hii, millel on ka kopti vaste, aga Chi'd oli mul küll üsna raske ükskõik mis kopti tähest eestindada.
Brazz 2016-10-06T09:11:30+03:00
Täiesti valiidsed kommentaarid, MrQb. Olen otsinud ja küsinud, keegi pole mulle eestikeelset kopti tähestikku osanud näidata, nii et toon võrdluseks ingliskeelse kopti tähestiku. Ingliskeelses leidub täht shay (eestindatakse tõenäoliselt ši/shi), mis esindab häälikut š. C eeldaks juba t häälikult, ent "tsh" hääliku jaoks on kopti tähestikus olemas täht Tšema (vrd Tshēma). Järeldus - chi ei saa kuidagi õige olla - on kas ši/shi või tšema/tshema.

Omapoolse nurinana märgin, et leidub hulganisti küsimusi, millele guugel vastuseid ei provideeri. Igasugused roni-, pargi- ja teeroosid, kamoon. Teiseks kabe- ja maleterminid. Kui olen nende kohta küsinud, on mulle ülbelt vastatud, et ise oled loll, kui malet ei valda. Ühesõnaga - tegemist on erialaterminitega, mis on küll koostaja, aga mitte tingimata lahendaja valdkond. Jäägem küsimuste juurde, mille vastused on leitavad arvuti tagant lahkumata või tuletatavad ümbritsevast kontekstist või koolipõlvest passiivmälus tallel.

Tänan tähelepanu eest:)
blufar 2016-10-06T14:46:46+03:00
Brazz räägib õiget juttu.
Ja ega ma seepärast loll nüüd küll ei ole kui malet ei oska ja veelvähem tean mingeid termineid. Inimene ei peagi kõike teadma. Ükseile guugeldasin mingit male terminit ..no ei leidnud mina seda õiget , mis vaja ..ja jäigi lahendamata. Kui ikka ristuvad mingid nimed või siis külad ja male terminid siis on võimatu see õige sõna paika panna.
MeikopVint.ee asutaja 2016-10-06T17:45:07+03:00
Jah, ristsõnad ei ole veel valmis.

Taleb varsti päev, kus:

1) Kergetes ristsõnades pole ühtegi küsimust, mille raskusaste oleks suurem kui 8

2) Rasketes ristsõnades ei ristu kaks üle 8-se raskusastmega küsimust
umbluu 2016-10-07T09:43:05+03:00
Igasugu tähestikud ja tähenimetused on olemas toredas eestikeelses raamatus pealkirjaga Keelteatlas.

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele