Tiit Vunk võitis Sudoku MM-il pronksmedali!

Loetud 139 kasutaja poolt

fantunesTreener 2011-11-11T13:40:26+02:00
Ega kellelgi ei ole infot loogika MM-i hetkeseisust? Tiidu suurepärast vormi arvestades loodaks vargsi sealtki medalit.
Sudoku 2011-11-11T14:05:41+02:00
wscwpc.ini.hu

Tiit on poolepealsete tulemuste seisuga 31. kohal.
TiiT 2011-11-14T06:32:27+02:00
Suured tänud heade soovide ja pöialde hoidmise eest. Ise küll ei julgend loota, et nii paljuks olen seal võimeline. Loodan et see annab kõigile usku juurde, et kõik on võimalik kui kõvasti harjutada.

Mrozowski koha pealt ütleks nii palju, et talle sai saatuslikuks finaali teine sudoku, millele ta kulutas ülemäära palju aega. Ju ta siis ei olnud seekord võimeline selle sudoku lahendamise ideele pihta saama. Edasi polnud tal aga midagi teha, sest pärast kolmandat sudokut kahanes laudade arv 7 lauani, seega esimesed 7 kes sinna jõudsid, võtsid oma kohad sisse ja ülejäänud olid mängust väljas.

Pärast kuuendat sudokut kahanes laudade arv 5-ni, kuhu mul õnnestus viimasena pääseda. 7-nda sudoku lahendamisega õnnestus mööduda eelmise aasta 3-ndast Hideaki Jo'st ja eelmise aasta 4-ndast Florian Kirch'ist, ning seejärel õnnestus oma edumaad hoida. 2. koha saavutanud Kota Morinishi jäi aga püüdmatuks juba, olgugi, et ma vist olin kõvasti aega tagasi ka temalt võtnud ja jõudsin talle viimasel laual kõrvale.
kraska 2011-11-14T15:19:32+02:00
Sooviks medaliomanikult rohkem kommentaare: võiks alustada kohe algusest reisist. Kas kogu tiim reisis eraldi või koos, kas reisi rahastasid ka kõrval organisatsioonid. Milline oli esimene päev ja sellest järgmised, milline sudoku nõudis kõige rohkem ajulist tegevust jne.
antsTreener 2011-11-14T18:51:31+02:00
Selle Tiidu tagasihoidliku: "tuleb kõvasti harjutada" kohta ütleks, et annet on ikka ka vaja. Mind aitaks see kõva treenimine ehk niipalju, et suudaks mõne kerge 6x6 sudoku alla tunni teha, ent võistlustel väriseks käsi siiski nii,et pool aega läheks pliiatsi laua alt otsimisele. Nii et müts maha Tiidu ees!
TiiT 2011-11-15T12:26:17+02:00
Antsul on hämmastav oskus teistele kenasti öelda. Niiet tänan veelkord heade soovide eest.

Kraskale vastust ma mõtlesin pikka aega ja ega suurt välja ei osanudki mõelda. Rahastamine on alati olnud selline, et on vastavuses sellega, kui palju ise suudad ja viitsid organiseerida. Loomulikult olid olemas toetused, kus osa üritusest maksti kinni, kuid teine osa tuli endal maksta. Samuti oli enda kanda sõit - ilmselt ma ei viitsinud siis piisavalt orgunnida endale, ja sõit ei osutunud ka ülemäära kalliks.
Eelmisel aastal USA-sse sõites aga maksti suur osa sõidust kinni. Tuli vaid õigesse kohta taotlus esitada. Tänud toetajatele, detailidesse ei hakka langema siin avalikult.

Tiimi reisimine on igal aastal erinevat moodi. Mõned liiguvad eraldi, mõned klapivad reisi samale ajale. Kuna oli järjest 2 üritust (Sudoku ja LoogikaMM), siis paljud reisisid täitsa iseseisvalt ja üksinda, kuna nad osalesid ainult ühel võistlusel. Mina näiteks orgunnisin reisi täiesti ise, aga umbes natuke vaatasin ka seda, et kuna teised liiguvad, et satuks samal ajal samasse kohta. Osa rahvast tuli aga hoopis hiljem. Kui 2009 Slvoakkias käisime, siis aga orgunnisime mikrobussi ja sõitsime kõik koos kohale. Ilmselt järgmine aasta Horvaatiasse pole mõtet bussiga minna - liialt väsitav ja pikk teekond.

Sudoku MM-ist postitan kohe järgmises postituses, ei hakka ühte kohta liialt palju asju kokku ajama.
TiiT 2011-11-15T13:21:44+02:00
Pühapäeval 6 oktoobril oli pidulik avamine, kus sai süüa ja juua ja olid mõned esinejad. Pikalt aga keegi sinna ei jäänud, kuna oli vaja korralikult välja magada ning järgmisel hommikul võistlema hakata. Võistluste ajakava on leitav lehel http://www.wscwpc.ini.hu

Kuna ma läksin kohale juba laupäeva pärastlõunaks ja mul oli terve pühapäev vaba, ning kedagi teist ka eriti polnud, siis otsustasin pühapäeva lõunal teha paaritunnise uinaku, sest oli ka väike väsimus peal. Osutus aga ilmselt väikseks veaks, sest õhtul ei tulnud päris pikalt und (esiteks puhanud ja väike sabin ka sees võistluse eel). Tulemuseks sain öösel mingi max 4 tundi magada - hea et niigi palju sai. Tundub aga, et võistlusvormile ei avaldanud see mitte mingisugust mõju. Kui esimene voor pihta hakkas kaotas võistlusnärv igasuguse une silmist.

Küsimuste küsimine
Esmaspäev algas küsimuste küsimisega, kus käidi kogu juhend läbi, mis on saadaval eelpool lisatud võistluste kodulehel (lehe allosas - WSC Booklet). Seal selgitati ülesandeid kui vaja ning täpsustati mõningaid reegleid, mis võisid natuke arusaamatuks jääda.

1. Voor - Wrong puzzles?
Minu teada esimest korda Sudoku MM-ide ajaloos oli üheks vooruks sudokudest vigade otsimine. Anti ette peamiselt 9x9 suurusega klassikalised, diagonaal- ja erikujulised sudokud, ning tuli välja selgitada, kas see on korrektne või vigane. Ette antud numbrid olid kõik ühe kirjastiiliga, juurde kirjutatud numbrid olid kõik erineva fondiga lõpetades täringu numbrite ja karukäppadega, kuhu oli number sisse kirjutatud. Tuli ette ka rooma numbreid ja üks oli näiteks selline, kus kõik sisse kirjutatud numbrid olid 90 kraadise nurga all. Maailmamaistriks tulnud Thomas snyder tegi ühes voorus nalja pärast sama moodi, et kirjutas paar sudokut nii, et kõik numbrid olid 90 kraadise nurga all. Seda loomulikult aktsepteeriti:)

2. Voor - Sudoku Pieces
Et selle vooru ideele pihta saada, pidin mina küll vähemalt 5 korda juhendis kirjutatu läbi lugema. Idee oli põhimõtteliselt selline, et iga etteantud ruutudes asuv pilt/sümbol pidi täpselt 1 ruudu võrra liikuma (neljas võimalikus suunas). Ette anti suur 9x9 sudoku, mis koosnes 9-st erinevast pildist. Iga pilt oli üks tuntud koht Budapestis. Seejärel anti kätte 81 väikest pildikest, mis tuli sinna sudokule peale kanda klassikalise sudoku reeglite järgi. Mina lõpetasen 3+ minutit enne aja lõppu. Esimene lõpetaja (Snyder) lõpetas 18+ minutit enne aja lõppu. Aega oli kokku selle vooru jaoks 30 minutit.

3. Voor - Easy classics
Nagu nimigi ütleb, oli tegu nn. lihtsate klassikaliste sudokudega. 6 6x6 sudokut ja 16 9x9 sudokut, aega 45 minutit. Õnnestus lõpetada 5+ minutit enne aja lõppu, mis andis selles voorus kindla esikoha. Teisena lõpetas Jakub Ondroušek, kes lõpetas 1+ minutit enne aja lõppu. Valmis sai ülesannetega ka Thomas Snyder, kes ajaboonust aga ei saanud.

4. Voor - Halved Squares sudoku
Ette anti 9 sudokut, millest 8 õnnestus ära teha. Millised need sudokud välja näevad, seda saab mäha juhendist ja ka ise proovida ühte lahendada.

5. Voor - Sudoku Central Clues
Tegemist sudoku variantidega, kus igale sudokule oli lisatud mingi nüanss. Millised täpselt olid, saab jällegi juhendist näha.
Kõikide mitteklassikaliste sudokude voorudega kippusin ma jääma esikümne lõppu oma tulemusega. Kokkuvõttes aga olin kord ühest parem ja kord teisest, ning üldtulemus ma usun et võis küll kindlalt olla esikümne vääriline. Ning tänu sellele, et klassikaliste voorude arvestuses sain 1. koha, siis õnnestus kõikide voorude lõpus hõivata 3. koht.
Nimetatud voorus aga jällegi selline üle keskmise tugev tulemus, tippudele jäin aga alla.

6. Voor - Circle sudoku (Team round)
Tegemist kõvasti üle pingutatud tiimivooruga. Etteantud 40 minuti jooksul sai vist ainsana ülesandega hakkama Saksamaa koondis. Meie miskit tegime, aga ega ta väga lihtsalt ei kippunud lahti hargnema.

7. Voor - Vasarely sudoku (Team round)
Selles voorus saime nibin nabin enne aega oma ülesanded valmis, seda suutsid muidugi päris paljud tiimid. Usun aga et kõik õnnestusid meil selles voorus. Punkte läks aga kusagil mingi vea tõttu - ei oskagi öelda, kus miskit viltu läks, aga eks ikka juhtub.

Teine võistluspäev algas samuti individuaalvoorudega:

8. Voor - Decorated sudoku
Tegemist sudoku variantide vooruga, kus ainult üks võistleja sai rohkem punkte kui mina - seetõttu väga õnnestunud voor. Voor ise aga oli lihtsalt väga originaalselt üles ehitatud. Iga tüübi kohta oli 2 sudokut - üks neist oli selline, kus olid ette antud ainult numbrid, ning mitte ühtegi teist lisavihjet, Teine oli selline, kus olid ainult lisavihjed ja mitte ühtegi numbrit. Et oleks arusaadavam, siis selle vooru 4. ülesande "rossini sudoku" näite põhjal: Esimene sudoku oli selline, kus olid ainult numbrid antud, ning mitte ühtegi noolt: st. et mitte üheski võimalikus noole kohas ei tohtinud numbrid paikneda ei järjest kahanevalt ega kasvavalt. Teine rossini oli selline, kus ette polnud antud ühtegi numbrit, aga olid ainult nooled antud. Sama põhimõttega olid tehtud selles voorus kõik sudokud. Nautisin seda vooru.

9. Voor - Sprint
6 6x6 sudokut, 6 9x9 sudokut, 3 9x9 diagonaali ja 3 erikujulist suuruses 6x6 ja 8x8 ning aega 30 minutit. Õnnestus 2+ minutit enne aja lõppu valmis saada, sain selle tulemusega selles voorus Kota Morinishi järel 2. koha, kes sai valmis 4+ minutit enne aja lõppu. Minu mäletamist mööda karjus keegi veel "finish", aga ju siis tal oli mõni viga sees.

10. Voor - Sudoku Mix
Tegemist vooruga, mis ilmselt erinesid kõige rohkem klassiklaistest. Väga suurepäraselt ei läinud, aga ilmselt väga nuriseda ka millegi üle pole.

11. Voor - Not easy classics
Nagu nimigi ütleb, siis midagi, mis pole lihtne. 14 sudokut 45 minutiga. Sudokud aga üsna rasked - v.a võib-olla esimesed 4, mis aga ka eriti palju punkte ei andnud. Õnnestus valmis saada 11 neist, mis andis üsna hea tulemuse - 2-4. koht vist oli.

12. Voor - 3D sudoku
Anti kätte paberist kokku liimitud kuubik, mis tuli lahendada. Sealt käis üks osa välja, mille tagajärjel tekkis uus mõistatus, mis tuli ka ära lahendada. Ning seejärel käis sealt omakorda välja veel üks osa, mis andis kolmanda mõistatuse. Aega 30 minutit, valmis sain 11+ minutit enne aja lõppu. Üsna paljud said selle etteantud ajaga valmis.

13. Voor - Weakest link (team)
Kuna tiimide arvestuses miskit väga muutuda enam ei saanud ja tegemist on ühe mu lemmik ülesandetüübiga, mis puudutab mitteklassiklaiseid sudokusid, siis lihtsalt nautusin lahendamist. Enda sudokud õnnestus ära teha üldkokkuvõttes 4-ndana, mistõttu edenesin tiimide lauda. Seal anti kätte ülesanne, mis õnnestus kuidagi ära lahendada, mis aga võttis ka oma aja. Samal ajal käitusid kõik kõrvallauad võistlejatega ja päris suur asjatamine hakkas pihta. Tegin oma ülesande ära ja siis istusin pool tundi laua taga enne kui tuli tiimikaaslane, kes tõi teise ülesande. See õnnestus ära teha napilt enne aja lõppu.
Selles voorus oli kõikide ülesannete idee võrratussudoku, kus mõndade ruutude vahele on paigutatud võrratuse märk mis näitab, kumb numbritest on suurem.

Seejärel tuli hakata ootama lõplikke tulemusi...

TiiT 2011-11-15T14:15:34+02:00
Kui selgus, et õnnestus 2 päevaga tulla 3-ndale kohale, ei olnud mu peas muud mõtet kui see, et ei tohi finaalis närvi minna. Suunasin oma mõtte sellele, et kui ma olin piisavalt hea, et tulla 3-ndale kohale eelvoorudes, ju ma siis olen võimeline ka sama kordama finaalides (kuigi kõik finaalisolijad on väga kõvad tegijad). Pigem mõtlesin, et läheb kuidas läheb - eesmärk on täidetud juba, ja esikümnes ma olen niikuinii.

10 finalisti koguti kokku ja meile tutvustati ülesandeid, mis finaalis tulevad. Häirima hakkas neljas ülesanne, mis oli korrutissudoku. See on see, kus on antud hallides ruutudes korrutis, kus kõik numbrid peavad olema erinevad. Tegin endale kiiresti selgeks 2 varianti, mis olid 1-kohaline x 4-kohaline = 4-kohaline, ning jäin lootma, et sarnane tuleb ka finaalis.

Finaali alguses pandi kõik istuma ühte ritta saali tagaosas. Saali eesosas olid pealtvaatajaid, ja saal oli täis laudu. Täpsemalt oli laudadest moodustatud 9 rida, kus ühe rea laudadel olid kõik samad ülesanded. Võistluse käik toimus selliselt, et kui lahendasid oma sudoku ära, said liikud edasi järgmise laua juurde jne. Täpselt sama süsteem on ka Eesti meistrivõistlustel (3 reaga). peale 3. sudokut aga laudade arv reas kahanes 7 lauani ning peale 6. sudokut kahanes laudade arv 5-ni. Seega viimased 3 sudokut said lahendada ainult 5 kiireimat. Kes õigeks ajaks sinna et jõudnud, selle jaoks võistlus lõppes.
Kui võistleja ülesande valmis sai, siis fikseeriti aeg. Täpselt minut peale aja fikseerimist oli ülesanne kontrollitud, ning kohtunik andis kas võistlejale paberi tagasi, et ta vea parandaks, või andis märku et ta võib järgmisse lauda liikuda.

Esimesena pääses rajale Thomas Snyder, kes oli siis 2-kordne maailmameister. Ta edestas Teisena rajale pääsenud 2x maailmameistrit Jan Mrozowskit rohkem kui 3 minutiga. Ca 4 minuti pärast järgnesin mina, ning 4 sekundit hiljem Kota Morinishi. 8 seki hiljem Florian Kirch Saksamaalt, ning järgmiseni oli juba rohkem kui 2 minutit.

Esimeseks sudokuks oli Central False sudoku, kus keskmisesse 3x3 kasti oli lisatud mõned numbrid, mis ei tohtinud selles lahtris olla. Sisuliselt klassikaline sudoku mõnede vihjetega ning 1:49 sellele sudokule andis selle sudoku lahendamisel 2. koha. Kota Morinishi lahendas 1:46, ning tuli 3 sekundit lähemale.

Teine oli Sudoku Odd/Even regions. Sudoku põhimõte on selline, et ükskõik kus kohas on järjest vähemalt 3 ühe ja sama paarsusega numbrit, sinna on tõmmatud joon. Näiteks asuvad reas vasakult paremale numbrid 1246875, siis 2468 koha peale oleks vaja tõmmata joon. Sama kehtid ka diagonaalselt kokku puutuvate numbrite kohta. Antud sudoku oli 8x8 klassikaline, kus oli ette antud 10 numbrit, ning kus polnud ühtegi joont. Seega ei tohtinud kusagil olla järjest 3 sama paarsusega numbrit. Õnnestus sudoku lahti murda ajaga 5:13, mis polnud küll kiireim aeg, aga eks alguses sai nuputatud, et mismoodi üldse seda tegema hakata ning kuni selle finaalini oli see sudoku tüüp mul suhteliselt valulapse rollis. Alates sellest finaaliülesandest, aga olen võimeline seda tüüpi kiirelt lahendama:)
See sama sudoku aga sai saatuslikuks Jan Mrozowskile, kes kulutas sellele aega oluliselt kauem, ning kes pärast 3-ndat sudokut avastas, et ta ei pääsegi 7 parima hulka.

Kolmas oli klassikaline, kus oma 2:31-ga näitasin suhteliselt kesist aega. Ometi pääsesin 4-ndasse lauda teisena, sest Kota oli minust rohkem aega raisanud 2. ülesande peale.

Seejärel tuli neljas ülesanne, mis oli korrutisega. Korrutis oli 2-kohaline x 2-kohaline = 4-kohaline. See osutus minu kõige raskemaks sudokuks, mille peale kulutasin aga endale üllatuseks aega 7:06, mis polegi kõige hullem. Eks tuli meelde tuletada 5-ndas klassis õpitud käsitsi paberil korrutamist ja nii ta lahendatud sai. Selleks ajaks, aga olid 5 järelejäänud 7-st võistlejast liikunud sellest lauast edasi viiendasse lauda, ning Snyder istus juba 6-ndas lauas.

Viies ülesanne oli Small Zones sudoku, mis oma väljanägemiselt meenutab natuke killer-sudokut. Ajaks 3:33, mis osutus kiireimaks koos Kota ajaga, mis oli samuti 3:33. (Snyder tegi 3:34 seda). See aitas mind täpselt nii palju, et ma möödusin Jan Novotnyst (Tsehhi) ja sain 6-ndat sudokut alustada 5-ndana.

Kuues oli klassikaline. Sel hetkel ma teadsin, et kui ma lasen kas Novotny, või Serbiast pärit Zivanovici mööda, on mu laul lauldud. Snyder ja Morinishi olid juba liikunud edasi seitsmenda juurde ning Jo'l (Jaapan) ja Kirch'il (Saksamaa) oli mu ees ca 2 minutine edu. Novotny oli taga 1 minut, ning Zivanovic oli kaugel taga.
1:54 oli taas teine aeg (Morinishi 1:37) ning kui lauast püsti tõusin, et olnud Novotny isegi oma ülesannet kohtunikule kontrollimiseks andnud.
Seega pääsesin viiendana viie parima hulka, ning olin veidi vähendanud ka oma vahet Jo'ga ja Kirch'iga - vahe võis olla kusagil 1 minut ja 10 sekundit. Morinishil aga edu 3 minutit ja Snyderil 7,5 minutit.

Seitsmes sudoku oli Renban Sudoku. Olin õnnelik et sain viie hulka ja oleksin ilmselt ka siis rahul olnud kui oleks ka viiendaks jäänud. aga sudoku hargnes kiiresti lahti, ning 3:43 oli ülekaalukalt kiireim aeg sellele sudokule (teine 5:15 Snyder), ning see andis mulle 8-ndasse lauda jõudes 2,5 minutilise edu Jo ees ja 6 minutilise edu Kirchi ees. Snyder oli selleks ajaks juba lõpetanud.

Kaheksas sudoku oli Palindrome sudoku kus mööda joont kirjutatud numbrid peavad olema mõlemas suunas loetult samad. Joone pikkus oli aga 47 ruutu, ning tähistatud tähtedega A-Z. Ajaks 5:57, millega tuli Jo 1 minuti võrra lähemale, ning Morinishi liikus 2,5 minutit eest ära. Sellega ilmselt läksid ka hõbeda shansid, aga kuna 1:32 oli Jo ees veel edu, siis oli täitsa hea edumaa pronksi võitmiseks.

Viimane sudoku oli klassikaline, mis oli juba raskem kui eelmised. 2 minutit peale viimasesse lauda istumist Morinishi lõpetas ning võitis hõbeda. VIimase sudoku aeg tal 5:29 (Snyderil 3:00). Jo istus juba sel hetkel kõrval. Minu aga kulutasin 2 minutit veel, ning viimase sudoku ajaks 3:58 ning siis andsin oma paberi kohtunikule, kes mul terve tee kõrval (loe: kohe selja taga) oli seisnud. See oli vist kõige pikem minut kogu nende kahe päeva jooksul. Kui minut möödus, siis Jo veel oma paberit ära ei olnud andnud, mis oleks andnud isegi võimaluse viga parandada ja uuesti kontrollimiseks anda ja ikka medal võita. Oli aga korrektne ja seejärel lõppes lahendamine kõigi jaoks (sest edasi polnud enam kellelgi lahendada). Tänu sellele hakati plaksutama ja tuldi õnnitlema - seega saan öelda, et minu lõpetamine tekitas sahva seas kõige elavama (loe: ainsa) aplausi:P Kirch polnud veel viimasesse lauda jõudnud, seega temale 5-s koht Jo järel.

Kogu finaali vältel aga õnnestus kõik oma emotsioonid nii maha suruda, et ma polnud ei närvis ega midagi - ilmselt see oli üks edu võti.

Küsimuse kohta, et milline sudoku nõudis kõige rohkem ajulist tegevust, ei oska ma midagi kosta. Sellist küsimust oskaks küsida vaid selline spordikommentaator kes sellest spordist mitte midagi ei tea. Ausaltöelda ei mõelnud kordagi sellele, et milline sudoku kõige rohkem ajuressurssi raiskas - pigem lihtsalt nautisin lahendamist. Kus oli vaja rohkem mõelda, see järelikult oligi raskem sudoku ja vajaski natuke rohkem aega. Neis voorudes kus tundus, et läks kehvemini, neis olidki raskemad sudokud ja pidigi kehvemini minema. Raskemad minu jaoks on aga ikka veel sudoku variandid, sest olen klassikaliseid rohkem teinud. USA-s saadud 42. koht variantide arvestuses sai aga ilmselt sel korral kuhjaga ületatud. Ja ei ütleks et klassiklaiste tegemisel vähem oleks mõelnud - keskendumine peab olema tagatud 100% ajast, muidu sa lihtsalt jääd teistele jalgu.

Loodan, et keegi viitsib ka need postitused läbi lugeda.
raidop 2011-11-15T14:24:48+02:00
sorry Tiit, liiga pikk minu jaoks:D
kraska 2011-11-15T15:32:25+02:00
See, et närv üles ei ütlenud lahendamise käigus on küll hämmastav. Finaallauas lahendamine pidi eriti pingeline olema, eriti siis kui lahendad ja näed kuidas keegi on juba oma sudoku valmis saanud. Mina oleks juba esimese vea juures pliiatsi pooleks murdnud ja minema kõndinud.

Oma küsimuse juures pidasin silmas sudokut, mis võttis aju nii võhmale, et tekkis soov, et kõik läbi oleks(sümptonid pea pööritus, keha/käe värisemine)- küllap seda hetke siis ei tekkinud, muidu ei oleks siuke tulemuse tulnud.

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele