Tiit Vunk saavutas sudoku maailmameistrivõistlustel 2. koha!

Loetud 74 kasutaja poolt

MeikopVint.ee asutaja 2014-08-14T21:34:33+03:00
Tere,

Sellel nädalal toimusid Londonis 9. Sudokute lahendamise maailmameistrivõistlused. Osalejaid oli üle 150, 34 riigist.

Tiit Vunk saavutas parima eestlasena 2. koha, tõestades taas, et kuulub maailma parimate sudokute lahendajate hulka.
2. koht on ka ajalooliselt parim koht Eesti võistlejale (mäletatavasti sai Tiit kaks aastat tagasi 3. koha).

Soovime Tiidule palju õnne!

Teiste Eesti koondislaste tulemused: Margit Ool 74. , Ragnar Kruberg 87., Taavi Piller 96.

Koondtabel: http://www.uk2014.org/results.php


taavitaavi 2014-08-15T10:32:29+03:00
Sudoku Grand Prix 2014 finaali võitis Tiit ka esmaspäeva õhtul, Kota Morinishi oli teine ja Bastien Vial-Jaime oli kolmas.
driv4r 2014-08-19T00:50:26+03:00
Väga võimas tulemus, mis siin öelda! (y)
Mainimata on küll jäänd, et võitis Kota Morinishi ja 3. oli Bastien Vial-Jaime. Samuti tundub, et Eestist võtsid vist mitteametlikult osa ka Jaan Laks ning Rauno Pärnits.

Ootaks muidugi kommentaare ka asjaosalistelt endilt. Ja kuidas läks Eestil võistkondlikult?
TiiT 2014-08-19T15:18:21+03:00
Võistkondlikult oli Eesti vist 13 või 14. Ma jään nüüd täpse vastuse võlgu. Ragnar, Taavi ja Margit ehk mäletavad täpsemalt, mis see võistkondliku koht oli.Uut aegade parimat tulemust, mis on 13, seekord ei õnnestunud ületada.

Enda esitluse kohta võib ilmselt ainult häid sünu öelda, sest kõik läks kenasti, kuid ilmselt igalt poolt oli kindlasti võimalus ka natuke paremini teha.

1. vooru järel, mis oli 20 minutiga 10 klassikalist sudokut jagasin 7-8 kohta. Kõik sudokud sain täpselt aja piires valmis kuid boonust ei saanud. Hiljem selgus, et ühele Bulgaaria neiule oldi kogemata 220 punkti pandud, seega tagantjärgi olin pärast esimest vooru 6-7. Tase on aga kõva, midagi pole öelda. Oma senine trump (klassikalised voorud) seekord erilist edu peakonkurentide ees ei toonud, kuna Bastien võitis selle vooru 3 minutit enne õiget aega ja ka Kota sai vist 10 või 20 punkti ajaboonust.

2. voorust võtsin alavõidu, kui sain 14 minutit enne õiget aega valmis. Kuid väga suurt edu see ei toonud, kuna Batien sai 13 minutit enne valmis ja Kota 9, ning Seungjae Kwak Koreast 8. Kui saalist välja läksin esimesena, siis üks inglise ajakirjanik tegi ka minuga kohe intervjuu. Vooru tulemusena olin tõusnud Bastieni järel teisele kohale.

3. voor oli harju keskmine, kus kõik alternatiivid sain valmis ja tegemata jäid vaid 2 kerget klassikalist, kuna aega enam polnud. Suuremad konkurendid said 3-4 minutit enne õiget aega valmis selle vooru. Bastien suurendas oma senist edu veelgi ja teised tulid natuke lähemale. Kuna sealsed variandid ei kuulu mu tugevaimate hulka, siis ma arvan et vooruga võis üsna rahule jääda.

4. voorus oli üks väga kallis ja raske ülesanne, mille ma jätsingi viimaseks ja kõik ülejäänud ülesanded sain tehtud. Ilmselt oli õige strateegia, kuna vastasel juhul oleks ehk kõige kallima ära teinud, aga oleks tegemata jäänud mõned odavamad sudokud, mis kokkuvõttes annaks kehvema tulemuse. Mu strateegia õigsust näitas ka seda, et Bastien ja Kota valisid täpselt sama strateegia ja said samapalju punkte ning rohkem ei saanud keegi. See oli vist ainus voor, kus enneaegseid lõpetajaid polnud.

5. voor oli puhas matemaatika ja ma valmistusin selleks, et mõned jäävad tegemata. Aga tegemata väid lõpus vaid 2 odavat klassiklist ja eriti märkimisväärne oli see, et sain valmis Killer Sudoku pro, mis andis 120 punkti olles üks MM-i kallimaid sudokusid. Selle sain valmis 14 sekundit enne vooru lõppu. (Killer sudoku pros on üleval kastis antud number, mis peab olema kastis olevate numbrite summa, korrutis, jagatis või vahe ja see tuleb endal otsustada, et mis ta on). Päris paljud said selles voorus kas sama palju või natuke rohkem punkte, aga Kota sai sealt ka päris arvestatava ajaboonuse, mis viis ta võistluste liidriks. Kuna aga Bastien tegi selle vooru veel kehvemini kui mina (vastavalt 515 ja 435 punkti), siis sain talle üsna kannule. Kota oli läinud 200 punkti kaugusele üldarvestuses ning tundus, et ülejäänud kipuvad juba jääma.

6. voor õnnestus aga taas väga hästi ja lõpetasin 9 minutise ajaboonusega, mis võrdus 90 punkti. Kota lõpetas täpselt õigeaegselt, seega 90 punkti oli tagasi tehtud. See oli üks mu lemmikvoore ja seda näitab ka tulemus. Kota vist oli selles voorus kolmas ja teise koha saaja sai 1 minut enne ülesanded valmis. Bastien põrus selles voorus, mis tähendab, et ta langes nii kaugele, et teda ohustas tõsiselt juba 4. koht.

7 ja 8 voor olid tiimivoorud, kus esimeses tuli neljakesi lahendada ühte sudokut. Konks oli selles, et igalühel oli erinevat värvi pastakas käes ja numbreid võisid kirjutada ainult oma värvi taustaga sudoku osale. Laual oli korraga 4 sudokut ja iga 90 sekunid tagant tuli anda oma sudoku naabrile ja võtta teise naabri käest uus sudoku. Selle vooru sai Eesti koondis 1 minut enne õige aja lõppu valmis. Super töö.
8 voorus tuli sudoku kokku panna paberiribadest. Ilmselt siinkohal soovitan minna kodulehele ja võistluste juhend läbi lugeda, sest reeglite seletamine läheb natuke pikaks. Seal oli antud 4 ülesannet, millest 3 saime valmis. Kauge polnud ka neljanda lahendus, kuid see oli 9x9 (teised oli 6x6) ja eks ta võttis oma aja.

9. voor algas teise päeva hommikul ja tuleb tõdeda, et enesetunne oli mul kehva. Ma ei tea, kas ma olin külma saanud või mis häda mul oli, aga ilmselt olin palavikus ja pea oli suht paks otsas.
Sellegipoolest õnnestus kõik ülesanded ära lahendada 2 minutit enne õige aja lõppu ning kiiremad olid vaid Bastien 7 minutit enne aja lõppu ning Dai Tantan Hiinast 8 minutit enne lõppu. Kotalt võtsin tagasi veel 110 punkti ning me olime enne viimast vooru täpselt ühe pulga peal. Tundub, et vaatamata halvale enesetundele suutsin ennast ülesannetele kontsentreerida ning edukalt vooru ära lahendada. Tegemist oli ka kõige pikema vooruga (90 minutit, ülejäänud oli 45 minutit või vähem) ning ülioluline oli see ülesanne hästi ära lahendada.

10 voorus tuli ära lahendada 2 erikujulist (scattered) sudokut, mis olid nurkapidi kokku ühendatud, ning aega selleks oli 20 minutit. Korraldajad tahtsid sellest teha vooru, kus umbes pooled saaksid selle ülesande valmis. Nii ka juhtus. Esimesed lõpetajad said 13 minuti eest ajaboonust, nende hulgas ka Bastien. Mina sain 12 minuti eest (aeg umbes 12:50) ning Kota 6 minuti eest. Seega vaatamata halva enesetunde kiuste suutsin väga eduka teise päeva teha.

11 voor oli tiimivoor, kus tuli lahendada 5 sudokut, mis olid üksteisega ühendatud. 4 tegime ära, viiendast jäid mõned minutid puudu. Kiitus tiimikaaslastele, kes vaatamata väga rasketele ja ebamugavatele variantidele ei teinud ühtegi viga üheski sudokus ja andsid suure panuse selleks, et see voor kõik ära lahendada. Eks natuke jäi puudu.

Seejärel lõuna ja kui finaalideni oli jäänud 2 tundi, võtsin sisse paratsetamooli ja keerasin 1,5 tunniks oma toas magama.

See mis finaalides juhtus, sellest järgmise postitusega mõne aja pärast...
raidop 2014-08-19T16:53:16+03:00
Jääme ootama..
TiiT 2014-08-19T18:28:02+03:00
Finaalidesse pääsesid top10 selliselt, et 1 ja 10 kohta eraldas 10 minutit. Eelmise aasta meister Jin Ce Hiinast jäeti alles 10-ndaks ja oli üsna vähetõenäoline, et ta sealt suudab ettepoole tulla.

1. Finaalis läksid omavahel kokku eelvoorude 7-10 koht. Seega Hideaki Jo Jaapanist alustas. Michael Ley Saksamaalt alustas 26 sekundit hiljem, siis 66 sekundit hiljem Takuya Sugimoto Jaapanist ning Jin Ce stardiaeg oli 83 sekundit. Lahendada oli 3 sudokut (Diagonal, Thermo ja Classic) Midagi erilist justkui ei toimunud, keegi kellesti ette ei saanud ja Hideaki pigem natuke kasvatas edumaad. pisut rohkem kui 20 minutit hiljem Hideaki lõpetas ja pääses teise finaali. Ülejäänud lahendajaid lõpuni ei oodatud.

2. Finaalis läksid omavahel kokku eelvoorude 4-6 koht ja 1. finaali võitja. Jakub Ondroušek Tšehhist alustas, Seungjae Kwak Lõuna-Koreast järgnes 87 sekundit hiljem, Dai Tantan Hiinast järgnes 160 sekundit, ehk 2 minutit ja 40 sekundit, ning Hideaki Jo Jaapanist 217 sekundit, ehk 3 minutit ja 37 sekundit peale Jakubit. Lahendada oli 4 sudokut (Arrow, Diagonal, Irregular ja Classic).
Jakub alustaski kiirelt ja kedagi lähemale ei lasknud, kui jõudis erikujulise sudokuni, kus peale mõningast lahendamist kustutas kogu oma lahenduse ära. Kuna ka teised veetsid selle sudoku juures mõnusalt aega, siis Jakub peale kustutamist ülikiirelt suutis ta siiski ära lahendada ning viimane klassikaline oli juba vormistamise küsimus. Seega Jakub sai viimasesse finaali. Sudokute lahendamine selles finaalis võttis aega tublisti üle 20 minuti.

3. Finaalis siis seega mina, Kota Morinishi Jaapanist, Bastien Vial-Jaime Prantsusmaalt ja Jakub Ondroušek Tšehhist. Kota alustas minust 47 sekundit hiljem, Bastien 116 sekundit, ehk 1 min 56 sek hiljem ja Jakub 5 minutit hiljem. Jakubi kaotus iseloomustab hästi seda, kui palju oli esikolmik teistelt eest ära.
Lahendada oli 5 sudokut (Outside, Non-COnsecutive, Diagonal, Irreguler, Classic)

Finaale peeti selliselt, et 4 lauda seisid kõrvuti, näoga oldi rahva poole ja kohtunikud seisid seljataga. Seljataga näidati ekraanidelt ka meie lahendamist suurtelt ekraanidelt, et nad saaksid lahendamist näha.
Kõik, mis edasi juhtus põhineb suuresti sellest, mis teised rääkisid mulle ja kuidas need mulle tundusid.

Esimesena siis Outside, mis hakkas kiirelt hargnema. Kui hõigati, et Kota võib alustada, oli mul ilmselt pool sudokust juba lahendatud ja nagu hiljem selgus, siis kasvatasin oma edumaad selle sudokuga Kota ees veelgi.

Non-Consecutive sudokuga võttis Kota tublisti tagasi ja mu edumaa kahanes ca 20 sekundini.

Diagonaaliga kahanes edumaa veelgi ja kolmanda sudoku andsime kohtunikele kontrollimiseks täpselt samal ajal. Kolmanda sudoku lõpetamise ajal tuli just mu lähedusse sakslaste kapten Stefan Heine pilti tegema ja ta näol oli ikka suur üllatus, kui ma kolmanda valmis sain ja päris võimas emotsioon oli ka ta hääles. Lahendamise ajal ma ei teadnud, et miks ta nii tegi, aga pärast sain teada, et sellepärast, et Kotaga korraga käe tõstsime ja teatasime valmisolekust.

Erikujulise sudokuga alustasime mõlemad üsna samas tempos ja täitsime ruudustikku üsna identselt ja sarnase põhimõttega. Keegi ütles pärast, et me lahendamist oli päris tore vaadata - kõrvuti ekraanidel ja samasugune muster arenes meil mõlemal. Mingi hetk aga suutis mingisugusest mõttekohast Kota veidi kiiremini üle saada ja sai 20 sekundi suuruse edumaa.

Viimane sudoku edenes päris kenasti ja kui ma selle valmis sain ning kohtunikele kontrollimiseks andsin, siis mul polnud õrna aimugi, kas ma olin andnud selle esimesena, teisena, kolmandana või sootuks neljandada eeldusel, et kolmas ootas veel vastust kohtunikelt. Natuke aega peale vastuse äraandmist hakkas rahvas plaksutama ja mul käis mõttes peast läbi, et ilmselt sain ma kolmanda koha. Esimese koha puhul oleks ilmselt tagumine kohtunik õnne soovinud, seega esimene oli üsna vähetõenäoline ning kuna peale 3 koha selgumist lõpetatakse finaal ära, siis ma eeldasin, et nüüd saigi siis finaal läbi.
Aga ei - kohtunikud palusid vaikust ja ma jäin kohtuniku otsust edasi ootama. Peagi see tuli ja mulle sooviti õnne. Seejärel küsisin meie kaptenilt Jaanus Laidnalt kätemärkidega, et kas I või II koht (III ei saanud olla, sest finaal oleks läbi olnud sellisel juhul) ja kapten näitas, et II koht.
Selgus, et Kota oli 20 sekundit veelgi oma kasuks saanud ja lõpetas 40 sekundilise edumaaga. Mõlemad lahendasime kusjuures kõik 5 sudokut vähem kui 20 minutiga.

Seejärel kui olin oma vajaliku info kätte saanud, jäime ootama 3-ndat kohta. Vaatasin selja taha üle vaheseina ekraanide peale, ja nägin, et nii 3 kui 4 koht jändasid erikujulisega ja neil läks mõnda aega veel, enne kui nad selle valmis said. Bastien siiski oli eespool ja peagi lahendas ta ka klassikalise ära ja lõpetas finaali kolmandana.
Selgus aga, et vastustelehtedel oli mingisugune viga ja Jakubile anti korrektne sudoku tagasi teatega, et see on vale. 2 minuti kontrollimise järel ei suutnud Jakub viga leida ja talle anti kätte ühtäkki viimane sudoku. Kuna ta alustas erikujulist tegelikult enne Bastieni (ehk oli Bastieni kinni püüdnud) ja toimus selline kohtunike prohmakas, et tagantjärgi polnud võimalik kindlaks teha, kumb siis kiirem oli, anti mõlemale MM-ilt 3 koht.

Kokkuvõttes ma arvan, et haigus mu lahendamist ei mõjutanud eriti ja ma suutsin väga ilusti ja kiirelt ja puhtalt nad läbi teha ja ilmselt oli lihtsalt Kotal natuke parem päev (nagu minul oli GP finaalis, kus Kotat 40 sekundiga edestasin). Kokkuvõttes võib rahule jääda.
taavitaavi 2014-08-19T19:35:12+03:00
Meeskonna arvestuses olime pigem 13 vist.

Jaan ja Rauno olid minust eespool, nende kohad ametliku arvestuse järjestuses võisid olla 80-90 vahel umbes. Täpselt ei mäleta..
Ma 96.
taavitaavi 2014-08-20T02:58:47+03:00
Koondise parim võttis enda soorituse Sudoku MMi kenasti kokku, koondise kehvikuna teeks kah kokkuvõte, et oma kasinat kohta(96) vabandada :). Iseasi kas see just huvitav ja arusaadav lugeda on, aga näpud sügelevad ja Tiidu, Andrese jt võistluste kokkuvõtteid/ülevaateid on alati olnud põnev lugeda. Teen siis ise kah.

Pühapäev

Londonisse jõudsime koos Ragnari, Tiidu ja Jaanusega õhtul täpselt õhtusöögi ajaks, peale seda oli registreerimine võistlusele, saime nänni koti, kohe järgi Q&A ja siis check in hotelli. Peale seda jagasid Tiit ja Rauno koondise kaaslastele nippe järgmise päeva sudokude lahendamiseks. Miskit arutasime ka meeskonna vooru kohta. Nänni kotis oli erinevad MMi logoga asjad- t-särk, 2 sudoku vihikut, mitu mitu pliiatsit, võistluste juhend, tassi vms alus, kirjutusalus ja midagi veel vist. Lisaks oli veel mingi u 10cm pikk traadist pulk, millel nööri jupp otsas. Mis vigur see on, sellest pole veel aru saanud.

Esmaspäev

1. Voor- jõudsin ära lahendada 4 sudokut ja sain 95 punkti. Lahendamist alustasin tagant poolt kallimatest. Hiinas oli sarnane klassikaliste voor seal alustasin algusest lihtsamatest, paar kuud hiljem proovisin neid kodus uuesti lahendada ja alustasin kallimatest ning sain nii rohkem tehtud. Lahendamine sujus esimesed 15min, peale teadet et 5min jäänud läksin närvi ja parasjagu pooleni olnud sudoku susserdasin ära ja parandada seda ei suutnud. Esimese vooru järel olin 54ndal kohal, Ragnar 44 ja Margit 59.

2. Voor-õigesti lahendasin 2 klassikalist ja 1 Deficit sudoku ja sain 55 punkti. Jätkuvalt olin närvis ja tegin vigu. Odd sudokus jäi üks ruut tühjaks, viis jäi panemata ja 55 punkti saamata. Lisaks kulus aega erikujulise ja diagonaali valesti lahendamisele.

3. Voor- punkte sain 70, 1 klassikalise ja Outside sudoku eest. Siin suutsin mõlemas klassikalises 2 numbrit valesti kirjutada ja ühes ühe nr kirjutamata jätta, ühe eest siiski sain punkte. Selles voorus üle jäänud sudokud olid sellised mida ma pole varem üldse lahendanud või olen korra kaks võibolla teinud. Aega oli palju ja proovisin Next to 9 teha, milles tuli kogu aeg viga sisse, ~20 minutiga seda tehtud ei saanud.

4. Voor- kahe klassikalise eest 40 punkti. Selles voorus jooksis mõistus kokku :). Tegin XV sudokut kaua, mis lõpuks valesti läks. Seejärel alustasin Nonconsecutive lahendamist XV reeglitega... Viimaseks proovisin ka No Nines Sudokut teha.

5. Voor- 4 tükki ja 145 punkti. 2 klassikalist, Arrow ja Dianagonal Arrow sudokud tegin ära. Mata voor oli see, ülejäänud variante ma kiiresti teha ei suuda/või ei oska üldse teha. Hiinas sain mata voorus nulli...

6. Voor- 2 klassikalist ja 40 punkti. Alustasin klassikalisest, aga see tundus esialgu liiga raske. Selle asemel pusisin hoopis Isometric sudokuga, korra valesti ja uuesti tehes jätsin ühe ruudu tühjaks, sp punkte ei saanud. Peale seda tegin erikujulist, kus 2 nr olid valest ja punkte ei saanud. Seejärel klassikalised ja viimasena Ten Box sudokut, muidugi susserdasin sellega ka ära.

Peale viiendat või kuuendat vooru olin kukkunud 102 positsioonile ja mingi hetk edestasin Raunot ühe punktiga. Käis nö „võistlus“ kes jääb viimaseks eestlaseks :). Ragnar oli vist u 85, Margit vist 66 kohal peale esimest päeva.

7-8 voorud olid meeskonna omad. 7ndas ühes sudokus tegin mina oma osas vea, mida Margit märkas ja mille parandused Tiit meile ette ütles lõpuks. 8nda vooru kolm ülesannet neljast tegid Tiit ja Margit ära :)

Õhtul oli GP finaal, mille Tiit muidugi võitis! Kohapeal oli seda päris põnev jälgida. Ekraanil võistlejate taga oli tabel, mis näitas jooksvalt kes millist sudokut teeb, kas kontrollitakse parasjagu ja kaua kontroll veel kestab, lisaks veel seda palju aega on kellegil kulunud. Enne finaali algust jagati kõigile pealtvaatajatele finaalis lahendatavad sudokud, kes viitsis sai ka samal ajal lahendada. Ma ise tegin need kodus ära, päris lihtsad olid :), ainult pool päeva kulus. Kui keegi soovib, siis mul veel üks komplekt neid dokusid sodimata. Arvatavasti leiab need mingi aeg ka GP kodulehelt..

Teisipäev

9. Voor- tegin 7 ja sain 280 punkti. Windoku, Diagonaali, Clone, No Touch ja 2 klassikalist sain tehtud. Anti-Knightis oli kaks numbrit valesti ja punkte ei saanud. Lisaks pusisin Anti-Diagonaliga, tegin seda vist neliviis korda, lõpuks loobusin, sest arvasin et olen selle reeglist valesti aru saanud. Ei olnud, küsisin teistelt peale vooru üle.. Palindrome tegin ka 2 korda ja ei saanudki tehtud seda.

10. Voor- sain nulli. Kaks erikujulist nurka pidi koos. Alguses proovisin alumist teha, ei hakanud jooksma see, siis tegin ülemist. Seal tegin mingi hetk vea ja hakkasin alumist uuesti vaatama ja leidsin sealt kah kohe vea ja oligi aeg läbi. Oleks ühe õigesti lahendanud oleks 40 punkti saanud, mõlema eest anti 100. Üks eesmärkidest oli kõikidest voorudest punkte saada, aga ei õnnestunud kahjuks. Hiinas sain 3 nulli vooru.

11. Voor- meeskonna oma, viis sudokut oli ette antud. Margit tegi Killer Pro, Ragnar Toroidal, mina Diagonally Non-Consecutive ja Tiit Musketry sudokut. Sum Skyscrapers jäi kõrvale alguses. Margit ja Tiit said enda omadega hakkama, seejärel võttis Tiit Ragnarilt Toroidali ära, värvis selle ära, seejärel lahendas ära. Mina andsin enda oma Ragnarile, natuke hiljem lõpetas Tiit ka selle ära. Lõpus viienda lahendamisest jäi Tiidul paar minutit puudu :).

Ise arvasin enne võistlust, et suudan eelmise aasta 93ndat kohta kindlasti parandada, aga lõpuks jäi eesmärgiks saja parema hulka jääda(109 ametliku osalejat oli). Nii et peab rahule jääma. Küllap Bulgaarias läheb paremini, kui õnnestub sinna pääseda.

Finaal oli jälgitav ekraanidel. See kaamera, mis Tiidu lahendamist näitas hakkis aegajalt. Kohati jäi mulje nagu Tiit kirjutab hetkega mitu numbrit. Ehk läheb Tiidul järgmine aasta pisut paremini finaalis :) . Karikaid jagati piduliku õhtusöögi ajal. Hiinlased said vist igas kategoorias midagi...

Kolmapäev

Hommikul oli pildistamine, peale seda sõidutati meid punaste kahekordsete bussidega ekskursioonile Londoni kesklinna või kusagile. Korraldajad enne ei öelnud kuhu minek. Ei olnud vahva, 8 tundi kestis ja umbes 5 tundi sai sellest bussis istuda. Viidi bussiga kuhugi turisti lõksu ja saadeti tunniks seda omapäi uudistama. Kes tahtis see nägi mingit paleed ja selle eest toimuvat vahetust vms, Big Beni vist, London Towerit ja muid asju. Jaanus ja Tarmo läksid poole tuuri pealt isepäi kuhugi. Tiit oli haiglane ja ei tulnud linna peale, tegi loogikat. Tagasi hotelli jõudes jõudsime järeldusele, et oleks võin ka hotelli jääda ja päev otsa koos sudokusi lahendada, oleks kindlasti põnevam/vahvam olnud.

Neljapäev

Algas loogika. Hommiku poole käisime Ragnariga ajaviiteks suure ringiga mingis poes. Poest sai 3 pakki nätsu ja apelsini mahla pähe siirupit ostetud. Viimane ei maitsenud hästi, peale maitsmist oli alles taipu hoolikalt silti lugeda. Lisaks püüdsime sealt ühte Tauruse nimelist siidrit osta, seda ei müüdud, müüakse nelja kaupa vms. Sudokusi ei leidnud. Peale lõunat hakkasime kahekesi tagasi tulema, lennujaamast leidsime sudokusi.

Paides näeme, senikaua palju üheksaid!

[img]http://www.upload.ee/image/4218460/vigur.jpg[/img]
driv4r 2014-08-20T04:06:14+03:00
Head lugemised mõlemad! :]

Ja võistkondlik 13. on ka vist päris hea, kuna varem sellest kõrgemat kohta pole tulnud... Kui palju võistkondi üldse oli seekord?

Puhtalt huvi pärast selline küssa kah. Vaatasin seda tabelit ja märkasin muuhulgas seda, et 109. vend Park sai kokku 110 punkti, mis ei tundu just kõva summa, samas ma ei tea muidugi täpselt sudokute raskust. Tea, kas nt mul oleks olnd võimalus talle ära teha? :D

Aga jama siis, kui see Londoni vaatamisväärsuste ekskursioon oli kehv. Kas olid varem käind Londonis? Muidu linnast endast jäi hea mulje?
Kuigi ma olen UK-s pikemat aega elanud, siis Londonis olen kahjuks vaid mõnel korral põgusalt käind ja mitte mingitel ekskursioonidel, vaid enamasti lihtsalt lennujaamast rongijaama või ühest rongijaamast teise, vähe olen saand niisama ringi käia šoppamas, metroos, Hyde Parkis ja nii. Mulle on positiivne üldmulje jäänd igatahes.
taavitaavi 2014-08-20T12:26:07+03:00
Võistkondi oli vist u 22 ametlikus arvestuses.

Ainult klassikalisi lahendades kuues voorus oli võimalik saada üle 240 punkti. Need ei olnud keerulised. See viimane korealane võis olla päris noor. Üks Koreast oli vist 11 aastane, kes ka osales..

Londonis pole varem käinud. Vaatamisväärsused mind enamasti ei huvita, sp polnud ka tuurist huvitatud.

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele