Uus mänguidee- Džentelmen

Loetud 123 kasutaja poolt

elke 2016-11-03T14:31:22+02:00
Vist on kunagi arutlusel olnud ka, aga pakuks uuesti.
Tegemist siis mänguga, millel on palju erinevaid nimesid rahvakeeli ja võimalik ,et džentelmeni nime paljud ei teagi. On aumees, si.aratas (sorry, ei ole minu väljamõeldis ja pole eesmärk ropendada!), hiromant...
Mäng siis natuke bismargi moodi-tihide võtmine. Aga peab tegema teatud arvu kaartide pealt pakkumise, mitu tihi võtad. Kui saad täpselt ,saad +5 punkti, kui vähem ,saad vastava arvu miinuseid, kui rohkem, saad jälle plusse. Ühesõnaga- teate küll seda mängu.
Mis arvate, teeks vindis ka selle mängu?
MeikopVint.ee asutaja 2017-06-28T09:59:23+03:00
Vaatan, et gallupis on see mäng hetkel kõige populaarsem.

Nüüd võiks keegi tore inimene siia ka mängureeglid täpselt kirja panna :)
Setu 2017-06-28T14:17:43+03:00
Äkki see mäng?
Mängiti kolmekesi, vist ka neljakesi ja kuuekesi saaks. Voorud olid kolmekesi mängu puhul 1 tihist kuni 12 tihini ja tagasi, st kaarte jagati niipalju kätte. Trump ka tehti minu meelest. Esimesed kaks pakkujat said öelda soovitud tihide arvu, kolmas pakkuja ei saanud öelda nii, et kõik saaksid oma pakutu kätte. Nt 5 kaarti, esimene tahab 1 tihi, teine 2 tihi, siis kolmas ei saa öelda, et tahab 2 tihi. Punktiarvestust enam ei mäleta nii täpselt. Lepingu täitmise eest 5 lisapunkti, muidu vist tihide arv.
Lokster9 2017-06-28T15:43:38+03:00
Ma tean ka sarnaselt setule punktiarvestust, kus õigesti pakkudes saad 5 lisapunkti + tihid. Kui valetad, siis saad punkte vastavalt võetud tihidele.

Esimene voor on järgmiselt. Jagaja jagab kõigile ühe kaardi ja teeb trumbi lauale. Jagajast järgmine hakkab pakkuma. Kui võtab 1 ja teine mängija pakub 0, siis viimane PEAB pakkuma ühe, sest kaartide ja pakkumiste arv ei tohi klappida. Et asi oleks võrdne, siis mängitakse esimest vooru ühe kaardiga 3 korda läbi nagu viimast voorugi, kus jagajast järgmine teeb 3 esimese kaardi pealt trumbi.
rabapalm 2017-06-28T17:42:34+03:00
[i]postitas Lokster9[/i]
Ma tean ka sarnaselt setule punktiarvestust, kus õigesti pakkudes saad 5 lisapunkti + tihid. Kui valetad, siis saad punkte vastavalt võetud tihidele.

Esimene voor on järgmiselt. Jagaja jagab kõigile ühe kaardi ja teeb trumbi lauale. Jagajast järgmine hakkab pakkuma. Kui võtab 1 ja teine mängija pakub 0, siis viimane PEAB pakkuma ühe, sest kaartide ja pakkumiste arv ei tohi klappida. Et asi oleks võrdne, siis mängitakse esimest vooru ühe kaardiga 3 korda läbi nagu viimast voorugi, kus jagajast järgmine teeb 3 esimese kaardi pealt trumbi.

Täpselt nii on minu teada kõige rohkemates paikades Eestis mängitud. Igasugu muud variandid jokkeritega, millega saad avakäigul küsida kõrgemaid kaarte ; n.ö variandid, kus "pits kuus" ( kõige kõrgem kaart antud mastist) jne jne. Loksteri mainitud variandis olid meil kunagi lausa välja töötatud järgunormid kolmekesi mängus , kus RSM ( rahvusvaheline suurmeister) oli 150 punni ja meeste 1. järk 120 jne. Kolmekesi ongi kõige mõttekam see mäng.
Ja nagu mainitud, siis esimest-viimast(!) 1 kaardiga ja keskmist 12 kaardiga ringid mängitakse kolm korda. Põhipõnevus , et viimane käsi määrab tihti, kas ala-või ülepakkumine ( sisuliselt võtmine või äraandmine) + siis veel n.ö taktikalised keeramised :D .
Olen mänginud ka teiste punktisüsteemidega , kuid just tundus kõige objektiivsem ( lepingupreemia 5 punni+ siis tihid) . Olen isegi terveid tabeleid ümberarvestanud n.ö vene-süsteemi ( 1 tihi 10, 2 tihi 20 jne , kui leping korras; iga vähemtihi eest miinus 10 ja Null-tihi puhul lepinguga ainult 5 silma). Esikoht ei muutunud kunagi, erandkorras võis 2.-3 koht vahetuda just siis kui palju kehva kaardijooksu ühes käes ( pidevad nullid) .
Setu 2017-06-28T20:34:38+03:00
Tegelikult ei pea tervet pakki läbigi mängima. Võib ju kokku leppida kolmekesi mängides, et tehakse kuni 6 kaardini. Ja see, et ühesed panused ja maksimumpanused tuleks kõigi osalejate vahel läbi mängida, tuleb ka meelde. Turna puhul muidugi ei jõuaks vist seda kõike teha ja õnne peab ka olema! Nagunii võidab lõpuks see, kellel surres suurem reiting on.

Üks selline (kahemehe)mäng oli ka, kus pada 2 oli kas 2 või 15 silma, ruutu 10 kas 10 või 16 silma, ässad kas 1 või 14 silma ja kus kombinatsioone laual võis enda kasuks ümber tõsta sihiga lõpuks rohkem punkte koju tuua. Selle mängu nime enam ei mäleta, ära mängiks küll. Äkki keegi, nt RSM rabapalm, mäletab rohkem?
rabapalm 2017-06-29T18:07:51+03:00
Turniiriversiooni peale pole mõelnud... See siis kolmekesi mängides 3+3+3+(2x10)= 29 jaotust + laudadesse paigutused ja tihipakkumiste tegemine, lõhnab vähemalt 45m-1h ajakulu järele. Ilmselt siis 1., viimane ja keskmine voor ( need, mis 3 korda läbi mängitakse) jäävad lauda samad näod, kes voorude alguses. Vahepealsetes peab mängijaid ümber tõstma esmajärjekorras selle järgi, palju olnud viimaseid "käsi".
Alustaks esialgu tavaversiooniga. Tuli meelde veel, et 12-stes ringides ei tehtud trumpi mitte esimese kolme kaardi järgi nagu bismarkis, vaid trump võeti n.ö random- lives mängides segaja lihtsalt näitas vahepeal pakist suvalist kaarti, mis saigi trumbiks.
Setu poolt räägitud kahemehe mängust on väga ähmased mälestused, igatahes olen vist korra sattunud seltskonda, kus seda prooviti :D mängida ja õpetada...
Põnevatest kaardimängudest võiks eel nimetada Kanastat, mis oli kunagi päris selge, kuid nüüd ei mäleta praktiliselt enam midagi....
antsTreener 2017-07-03T16:52:43+03:00
Mina läksin aastaid tagasi üle sellisele variandile, kus iga kord on kätte jagatud kõik kaardid. Selliste reeglitega olen džentelmeni ka Kullos õpetanud. Ma ei tea, kui paljudele on paeluv mängida ühe kaardiga, kui viimasel käel pead trumpässaga null pakkuma või veel halvem kõrvalmasti kliberiga ühe :). Igatahes pidevalt terve pakkiga mängides saaks teha kindla jaotuste arvu või mängida teatud punktisummani
kämby 2017-07-03T20:55:17+03:00
no ja aga seda juhtub ju väga väga harva ja ainult 1 kaardiga ....kui kõik kaardid kätte koguaeg jagada siis ta pole enam see siis tuleb uuele kaardimängule ka uus nimi vaadata...kui koguaeg 9 kaarti käes on siis on see tarkade klubi mäng lihtsurelikul seal eriti asja pole...tehke veel bridzi reeglite järgi punkte ka ja siis olen veendunud et ma seda eriti mängida ei taha muidugi uus ja huvitav ära prooviks ikkagi ...pakun uuele mängule uut nime aadlik või aadel näiteks...aga ise eelistan mängida nii nagu seda vanasti on mängitud...D härrasmees või härrasmen

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele