Mõtteid mõttespordist, osa 5: Raha ja meedia

Loetud 75 kasutaja poolt

MeikopVint.ee asutaja 2012-08-02T13:18:25+03:00
Mis puudutab mõttesporti, siis nii raha kui meediaga on lood kehvad: Mõttespordil puuduvad suursponsorid ning Eesti mõttesportlaste tegevusi ei kajastata piisavalt meedias.
Eriti oluline on see noorte aspektist: kes tahaks hakata tegelema alaga, millega ei kaasne materiaalseid hüvesid ega avalikku tunnustust.

Räägime kõigepealt rahast.
Mulle tundub, et oleme selles osas kuidagi suletud ringis:
a) Et panna noori mõttespordiga tegelema, oleks vaja raha (mõned ehk vaidlevad sellele väitele vastu kuid olen kindel kui kabe / maleturniiride auhindadeks oleksid nutitelefonid, sülearvutid ja muud präänikud, oleks osalejaid rohkem ja huvi suurem)
b) Raha ei ole kuna puudub sponsorite huvi (Riigitasandilt sellist raha loota ei ole - peame otsima toetajaid erasektorist)
c) Sponsoreid ei ole kuna ala ei ole populaarne (puudub piisav meediakajastus sponsorites huvi äratamiseks)
d) Meediakajastus puudub seetõttu et puuduvad (populaarsematel aladel - males) maailmatasemel tegijad.
e) Ja maailmatasemel tegijad puuduvad meil seetõttu et pole piisavalt noori, kes alaga tegelema hakkaks (mida suurem on alustajate hulk, seda tõenäolisem on, et keegi jõuab ka maailma tippu). Pean veel mainima, et maailmatasemel mängimiseks (eriti males) pead olema elukutseline st. alaga tegelemine peaks tooma ka leiva lauale. Hetkel ma sellise mudeli toimimist Eestis kahjuks ei näe. Seda on näha ka täna Eesti parimatest maletajatest, kes peamiselt teenivad elatist pokkeri mängimisega.

Noorte jaoks on oluline olla oma koolikaaslaste / sõprade seas tunnustatud. Täna on näiteks kabe / malega tegelejad pigem sotsiaalselt tõrjutud: neid peetakse nohikuteks ja veidrikeks.
Noored peegeldavad väga hästi seda, mis toimub täiskasvanute maailmas: Vaadates, mis leheveergudel müüb, siis populaarne on hetkel olla ilmatüdruk või mõne tõsielusarja staar. Minu jaoks on see isegi loogiline: Inimestele meeldivad teemad stiilis "See võib juhtuda ka sinuga" - populaarsuse saavutamiseks ei ole vaja vaeva näha. Tõsielusarja saamiseks või ilmatüdrukuna teksti lugemiseks ei ole ju vaja eriti pingutada?! Võrdluseks siis male või kabe, kus tipptegijad näevad aastaid / aastakümneid vaeva oma taseme saavutamiseks.
Siin tundub olevat muna ja kana probleem: meedia kirjutab sellest mis müüb. Müüb aga see mis on rahva seas populaarne. Ja mõttesport seda ei ole. Kas meedia peaks hakkama enne mõttespordiga seonduvat kajastama või peaks enne mõttesport mingil muul moel populaarseks saama et meedia seda kajastama hakkaks?
Siingi võiks öelda et raha paneb rattad käima - ajalehtedesse / televisiooni on võimalik kajastust osta.

Kokkuvõtteks: Ma ei väida et ilma rahata ei saa midagi teha - Mõttespordi olümpiaadi koolidele (48 turniiri) viime läbi ilma igasuguse toetuseta ja auhindadeta. Samas kui osalejate arv jääb väikseks ja meediakajastust me ei saavuta siis tuleb lähenemist muuta ja uusi lahendusi otsida.
poffic 2012-08-02T14:01:31+03:00
peaks personaalse lähenemisega - tuleb minna igasse kooli kohale ja sealsele huvialajuhile selgeks tegema kui tähtis on aju olemasolu ja sundima neid välja valima/panema kooli võistkonna sinna olümpiaadile.
Hob 2012-08-04T14:47:13+03:00
mulle tundub ikkagi nii, et põhi küsimus ei ole rahas vaid madalas rahvaarvus. eks neid kabetajaid ja maletajaid ole igal pool enamvähem sarnane protsent rahvastikust. ja eks palju nohikuid varemalt tegeleski kabe, malega, sest mujal olid teised ees, aga nüüd interneti ajastul ei ole enam suurt vahet nohikul ja nohikuga võrreldaval. ega nutitelefon ja präänikud aita ka suurema huvi tekitamisel kaasa. võetakse vastu ja kui enam ei jaga präänikut läheb kõik oma kulgemist mööda. rahvaarvu tuleks tõsta vähemalt 27000000-ni ja kui omadest jääb väheks nagunii riigi püsimiseks tuleks paremini sigivat populatsiooni juurde tuua. küll siis tipptasemel kabetajad ja maletajad ka eestisse tekivad.
arvangi, et laske samas vaimus edasi ja ärge hakake liialt pingutama.tuleks jääda kitsa, aga väga meisterliku mängutasemega ringkonna juurde. küll sellises ringkonnas sünnib varsti tippmängija eestisse. ei ole mõtet ressursse kulutada, vaid hoidke tipule. kui saate tipu kitsast ringkonnast siis lahenevad teised probleemid iseenesest.

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele