Sõnamäng Boggle eestikeelseks

Loetud 114 kasutaja poolt

Ragistaja 2016-12-12T19:54:43+02:00
Avastasin mõni aeg tagasi, et inglise keeles on loodud selline sõnamäng nagu Boggle:
https://en.wikipedia.org/wiki/Boggle

Olen ristsõnade ja sõnamängude huviline, aga pean ütlema, et osad populaarsetest sõnamängudest, millest tehtud ka lauamänge, pole erilist huvi pakkunud, nt Scrabble on jätnud üsna külmaks.

Samas Boggle tekitas suuremat huvi ja olen seda ka aeg-ajalt veebiversioonis mänginud:
http://www.wordtwist.org/

Kuigi ma suudan mingil määral lahendada lihtsamaid ingliskeelseid ristsõnu, siis selles online-Boggle's saan pidevalt keskmisest tunduvalt kehvemaid tulemusi. Sest mängu aluseks olevasse sõnade andmebaasi on kaasatud sisuliselt ka kõik väga vähetuntud sõnad ja mitte-inglasel on tahes-tahtmata raske seal head tulemust saada.

Aga idee on teha sarnane mäng ka eesti keeles. Esitasin selle ettepaneku Meikopile, sest ta on siia juba tekitanud online-ristsõnad ja miks mitte siis lisada ka mõni muu sõnamäng.

Ma olen valmis aitama mänguks vajaliku sõnade andmebaasi koostamisel. Ja seda saaksime ka siin jooksvalt veel arutada, mis tüüpi sõnu sisse panna ja milliseid mitte.

Ent Meikop on hetkel veel mõnevõrra skeptiline, et ei tea kui populaarseks see eestikeelne Boggle siin saab olema, et pole mõtet teha mängu mõnele üksikule inimesele, et võiks olla 50 igapäevast osalejat, siis tasub teha.

Sellest lähtuvalt ta soovitaski teha siia vastav teema ja kui see kogub vähemalt 50 laiki, siis saab tehtud. Nii et kel vähegi huvi vastava mängu vastu, siis andke laikidele tuld :)

Lühidalt ka reeglite selgitus. Aluseks on kas 4x4 (16-täheline) või 5x5 (25-täheline) mänguväli, mis loositakse (lauamängu versioonis täringute abil) igas mängus uuesti. Eesmärgiks on etteantud tähtede põhjal moodustada niipalju erinevaid sõnu kui võimalik. Sõna loomist võib alustada suvalisest tähest, liikudes edasi järgnevale tähele ükskõik millises 8 võimalikust ilmakaare suunast (kui täht on mänguvälja keskel). Kui sõna algtäht on ühes nurkadest, siis saab järgmisele tähele liikuda vaid 3 suunas ning kui täht on mänguvälja ääres, aga mitte nurgas, saab järgmisena liikuda 5 võimalikku suunda.

Järjest edasi horisontaalselt, vertikaalselt või diagonaalselt külgnevatele tähtedele liikudes võib moodustada nii pikki sõnu kui võimalik, arvestades, et juba kasutatud tähte enam uuesti samas sõnas ei saa kasutada. Minimaalselt peab sõna pikkus olema 3 tähte. Siin on toodud näitena sõna SUPER: http://www.wordtwist.org/

Samal mänguväljal kagunurgast alustades saaks moodustada NULG. Veel eestikeelseid sõnu: PISUT, TULP, PUNT, LUTS, PELG, PELK, KELP (samas KELK pole lubatud), ROE, REO jne.

Mäng toimub teatud aja jooksul, nt 3 minutit. Kui aeg läbi, loetakse kokku võistlejate punktid. Pikemate ja haruldasemate sõnade eest saab rohkem punkte, võite vaadata näidet ülalviidatud Wikipedia artiklist.

Kokkuvõttes oleks see mäng oma lihtsuse poolest siinsetele kasutajatele ilmselt märksa põnevam kui ristsõnad, sest ristsõnades on tasemevahed väga suured ja kogenud lahendajatel on seal tohutu eelis. Boggle põhineb aga puhtalt sõnavaral, mingeid eelteadmisi pole vaja, kuigi eks ka selles mängus on hea keelelise vaistuga mängijatel teatud eelised.
Ragistaja 2017-01-22T19:01:53+02:00
Seesama sõnamäng Boggle saab ühe osana olema kavas uudses erinevaid ülesandeid hõlmavas võistlusmängus "Kõiketeadja"

See mäng saab olema eeldatavalt märksa lihtsam, mitmekülgsem ja põnevam kui tavapärased mälumängud.
poffic 2018-12-08T14:47:24+02:00
.. ja veelgi suurem. Olen sugulastega mänginud aastaid seda mängu ja tavaliselt 6x6 väljal. Tingimuseks on ainult nimisõnad ja algvormis.

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele