Vint.ee ja mindoku ühendamine.

Loetud 82 kasutaja poolt

MeikopVint.ee asutaja 2012-12-07T14:29:56+02:00
See teema on piisavalt oluline ja mahukas, et seda võiks avalikult arutada.
Mida me saavutada tahame vint.ee ja mindoku ühendamisel? Esiteks seda, et mindoku mänguruumidesse tekiks elu (Külastades mindokut, näed ka kasutajaid, kes on vint.ee mänguruumis ja saad vint.ee kasutajatega mängida). Teiseks, tänane "mängud mindokus" menüüpunkt ei toimi - rahvas ei satu nendesse mänguruumidesse - "toome need mängud vinti tagasi".

Esmapilgul tundub lihtne - ühendame mänguruumid (kasutajate andmebaasi ja ongi kõik). Tegelikult tekivad nii meil järgmised probleemid:

1) Mänguruumides ei ole enam ainult eestikeelne jutt - sinna võib tulla hieroglüüfe vms millest me aru ei saa.
2) Mängude kommentaaridega sama lugu - tekivad erinevates keeltes kommentaarid
3) Edetabelid - vint.ee edetabeleid hakkavad juhtima võõramaalased - kas sellist vinti me tahtsimegi:)?
4) Foorumid - Vint.ee ja mindoku foorumid jäävad eraldi, nii mänguruumide ühendamisel kui ka tänases seisus.

Vindil on oma identiteet olemas - oleme Eesti mõttespordi portaal, kõik meie kasutajad on eestlased ja suhtlus käib ühes keeles, edetabelis on ainult kaasmaalased - saame oma võimeid omavahel mõõta. See on väärtus, mida peaksime hoidma.

Aga kuidas saavad hundid söönuks ja jääksid lambad terveks?

Üks võimalus oleks eristada vint.ee kasutajaid ja mindoku kasutajaid: teeme eelduse, et kasutajad, kes on ennast vint.ee-s registreerinud, on eestlased ja nemad tahaksid näha ainult eestikeelset keskkonda.

1) Jututubadega on asi lihtne: Näitame vint.ee kasutajatele ainult teiste vint.ee kasutajate saadetud tekstisõnumeid. Probleem tekib siis kui vint.ee kasutaja ja mindoku kasutaja mängima hakkavad - omavahel nad siis suhelda ei saa (keelata automaatselt nendel kasutajatel suhtlemisvõimalus partii ajal et piinlikke olukordi vältida)?

2) Mängude kommentaaridega sama lugu: Vint.ee kasutajad näevad ainult teiste vint.ee kasutajate kommentaare, Mindoku kasutajad ainult teiste mindoku kasutajate kommentaare.

3) Edetabelid Vindis ja mindokus erineksid - Vindi edetabelites oleks näha ainult eestlased, mindokus mõlema portaali kasutajad.

Teine võimalus on mitte eristada vint.ee ja mindoku kasutajaid, jututoad ja mängude kommentaarid oleksid mitmekeelsed ning edetabelid segamini.

Kolmas võimalus oleks anda Vint.ee kasutajatel valida - kas nad tahavad näha ainult eestikeelset sisu (jututuba, kommentaare) või saavad nad aru ka inglise keelest ja tahavad diskussioonis osaleda- Edetabelitega oleks sama lugu - vaikimisi on edetabelid eraldi, kui tahad näha oma kohta "maailma edetabelis", vajutad linnukest ja näed siis juba edetabelit, kus ka mindoku kasutajad sees.

Siit tekkis edasi mõte - ehk kunagi paneme ka mõnes teises riigis püsti "selle riigi mõttespordi portaali", mille sisu oleks ainult selle riigi ametlikus keeles - seda mudelit saaks siis ka tulevikus kasutada. Mindoku jääks siis ühendavaks keskkonnaks - igaüks mängib enda riigi keskkonnas, mindokus ülejäänud rahvas.

Said esimesed mõtted kirja, võite kommenteerida
jaanusVint.ee asutaja 2012-12-07T15:31:42+02:00
Ma eelistan "kõik või mitte midagi" lähenemist sellele asjale.
1) "Kõik" variant: nii Mindokus kui ka Vindis on sama kasutajate baas ning ühised on nii mängud, edetabelid, mängude kommentaarid, turniirid jne. Lahku jäävad foorum, ürituste kalender ja muu selline.
2) "Mitte midagi" variant: süsteemid jäävad lahku.

Põhjused, miks mulle Marteni poolt mainitud hägusad ühendamised ei meeldi, on järgnevad:
1) Süsteem on kasutajatele segadust tekitav. Nt kui Mindoku ja Vindi kasutaja teevad partii aga omavahel rääkida ei saa, samas mõne teise kasutajaga saab? Või kui keegi tahab mängule kommentaari lisada nii, et kõik seda näevad, siis peab ta tegema seda kaks korda, nii Mindokus kui ka Vindis. Mida rohkem selle peale mõelda, seda rohkem tuleb pähe erinevaid situatsioone, mis võivad kasutajatele arusaamatuks jääda.
2) Tehniline lahendus palju-palju-palju keerukam, mis tähendab rohkem potentsiaalseid vigasid süsteemis ning suuremat ajakulu, et süsteem luua ning üleval pidada.

Muidugi on veel selline variant, kus süsteemide ühendamist sellisel kujul ei olegi aga Mindoku kasutajad näeksid mänguruumis Vindi kasutajaid ning vastupidi. Seda saaks teha siis kui teise süsteemi kasutajad oleks mänguruumis näha uudistajatena, ehk saab mängida aga mäng ei salvestu ning reiting ei muutu.
driv4r 2012-12-07T19:50:14+02:00
Ei, see üks võimalus küll hea ei tundu ja mõlema portaali kasutajad peaks saama ka üksteisega suhelda, kui mängida saavad.
Kommentaare peaks samuti mõlemad kasutajad nägema, muidu oleks ikka väga imelik.
Ja edetabelites peaks kah olema mõlema portaali kasutajad, edetabelikoht on ju ka üheks mängimise nn motivaatoriks. Aga võib-olla võiks tõesti olla võimalik näidata nii ainult vindi kui ainult mindoku kui ka mõlema kasutajaid. Ja üks idee, et teha asja selgemaks: kasutajanime kõrval võiks olla lipp, mis näitaks ära mängija päritolu (juhul, kui pole mingit käojaani pand muidugi).

Keeleasi on muidugi keeruline, sest poleks just meeldiv, kui suur saal ja mängutoad oleks täis nt poolakeelset juttu, millest keegi peale poolakate aru ei saa (olen seda kogenud mujal) :D
Seega võiks olla avalikes ruumides kas üks ametlik keel ehk inglise keel või siis 2 keelt (inglise ja eesti).
Privas saaks kõik muidugi rääkida oma keeles nii palju, kui tahavad.

Seega midagi teise ja kolmanda võimaluse vahepealset võiks olla, aga üldiselt peaks kõik olema integreeritud ja tsekatav kõigi poolt.
jaanusVint.ee asutaja 2012-12-08T06:43:44+02:00
[i]postitas driv4r[/i]
Keeleasi on muidugi keeruline, sest poleks just meeldiv, kui suur saal ja mängutoad oleks täis nt poolakeelset juttu, millest keegi peale poolakate aru ei saa (olen seda kogenud mujal) :D
Seega võiks olla avalikes ruumides kas üks ametlik keel ehk inglise keel või siis 2 keelt (inglise ja eesti).

See, kui ametlik keel on inglise keel, ei takista kasutajatel teistes keeltes seal rääkida. Jooksvalt tuvastada, kas sisestatud tekst on inglise keeles või mitte ja siis otsustada kas seda näidata, on päris keeruline. Kasutajad räägivad üksteisega selles keeles, mis neile on kõige mugavam, ja ametliku keele reegel ei huvitaks tõenäoliselt kedagi (kui mänguruumis on 1000 poolakat, siis võid olla kindel, et nad poola keeles ka räägivad :)).
antsTreener 2012-12-08T10:44:54+02:00
Ma ausalt öeldes arvan, et me oleme väga kaugel sellest, et meid "ähvardaksid" võõramaalaste tulvad. Usun, et gomokusse tuleks mingi hulk Kesk-Euroopa, Rootsi ja Venemaa mängijaid, kuid masside jaoks on vaja kõvasti tööd teha. Nagu ma aru saan, on males-kabes mängukohti veel palju rohkem, nii et eeldatavalt nende mängude puhul ei ole samuti oodata välismaalaste olulist osakaalu. Ehk sudokus ja othellos võiks edu olla suurem.
Igatahes olen maksimaalse ühendamise poolt, ühiste edetabelite, foorumite jms., nt gomokus ja rendžus tuleks ainult kasuks, kui tugevad võõramaalased edetabelis esimesi kohti haaraksid, siis oleks ka Eesti parematel rohkem põhjust vinti tulla :)
TiiT 2012-12-08T11:41:47+02:00
Olen Antsuga nõus. Edetabelites saab ju ka sorteerida võimalusel, et välja selgitada, kes eestlastest on parim jne. Ikka kõik võiks ühine olla. Kui mingi hetk muutub ülipopulaareks mingi ala, siis võib ju näiteks 2 gomokuruumi teha. Aga see rahva hulk peab ikka suur siis olema.
MeikopVint.ee asutaja 2012-12-08T16:38:08+02:00
Ok, alustada võime tõesti täielikust integreerimisest. Tehniliselt peaks aga igaks juhuks vint.ee ja mindoku kasutajaid eraldama - igaks juhuks - ehk kunagi tahame ikkagi vint.ee tagasi lahku lüüa ülejäänud seltskonnast.
driv4r 2012-12-09T02:01:45+02:00
Otseselt ei takista jah, aga kui nad teavad, mis-keelne keskkond on, siis eeldades, et suurem osa neist on normaalsed inimesed, ei hakka avalikes ruumides teistes keeltes rääkima (muidugi oleks mõni erand).
Ja alati oleks võimalus kasutajast teatada...

Kõik ei ole päris nii jobud või ignorantsed, et räägivad selles keeles, mis neile mugavam. Nt ise inglise keelsetes mängudes kasutan aint inglist, v.a siis, kui ruumis/mängus on ainult eestlased.

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele