Sudoku GP 2020

Loetud 92 kasutaja poolt

TiiT 2020-06-07T12:41:23+03:00
Tulemused on väljas ja peagi muutuvad ka ilmselt ametlikuks.
Sudoku 2020 voor 6.pdf
TiiT 2020-06-24T23:19:55+03:00
Sel nädalavahetusel tuleb Sudoku GP 7. voor.

Mõned näpunäited ülesannete lahendamisel.

7. First seen odd/even.
Tegemist odava ülesandega - tõenäoliselt umbes sama lihtne nagu näiteülesanne. Juhul kui kõikides servades on mõlemad numbrid antud, siis tuleb lahendamist alustada servadest. alustada nendest numbritest, mida esimeb vaid ühe korra ja kasutades ära nurades asuvaid vihjeid.

Kui mõlemad vihjed on kasutatud, siis soovitan vihje maha tõmmata - et tuleksid välja need vihjed, mida pole veel kasutatud ja mida on ilmselt veel vaja kasutada.

8. Offset
Soovitan hallide ruutude juures rohkem analüüsida, et mis võimalused seal on ja mis mitte. Tihtipeale on hallis ruudus koos sellele järgneva numbriga ainut üks võimalus.

Üks asi, mida tähele panna on see, et näiteks kui 5-nda rea 5-s ruut on hall, siis 5-nda rea 6-ndas ruudus ei saa olla nr 4,5 ja 6, sest muidu satuks hallis ruudus olev number samasse 3x3 kasti. sama põhimõte kehtib päris paljudes asukohtades.

9. search 9
Soovitan 9-tele ringid ümber tõmmata, et nad hakkaksid paremini silma. Ja nooltele kirjutada välja, mis variandid nendel olla saavad.

Tähelepanu tuleb pöörata ka sellele, et nooe taga ei saa olla nr 9. Nii annab mitmest kohast 9 välistada.

Lahendamist tuleb alustada üldiselt 9-te asukohtade leidmisega.

10. Thermo on kirjeldatud 2. vooru juures.

11. Numbered rooms
Kui ühes reas on kõik numbrid antud, siis nr 1 asukohad on üsna hästi leitavad.
Soovitan seda näiteülesannet harjutada ja ennast harjutada sellega, et mida seal ülesandes teha saab.

Juhul kui vihje on kasutatud, siis see tuleks maha tõmmata, et alles jääksid need vihjed, mis on vajalikud edaspidiseks lahendamiseks. Siis on nad kiiremini leitavad.

12. Mathrax
Üldiselt lahendatakse seda ülesannet nii, et märgitakse välja paaris-paaritud numbrid ning samuti kirjutatakse erinevatesse kastidesse variandid välja. tegemist võib olla üsna raske ja ebameeldiva ülesandega.

13. Double sandwich
1-5-9 numbrite asukohtadele ringid ümber - isegi kui täpselt ei tea, milline nendest sinna tuleb.

Ülejäänud numbrite summa on 30. Seega kui kaks numbrit on antud, siis on võimalik arvutada välja numbrite summa, mis jäävad ringidest väljapoole.
Teatud summade puhul pole palju variante. Näiteks kui on kahe numbriga 12, siis on ainus variant 4+8, sest 1, 5 ja 9 ei saa sisalduda summas.

14. German whispers.
Joone peal on suured-väiksed numbrid vaheldumisi ja nr 5 ei saa olla joone peal.
Juhul kui väikestest numbritest on joonel 4, siis selle kõrval saavad olla vaid nr 9-d. Samamoodi 6-kõrval saavad olla vaid 1-d.
3 kõrval vaid 8 ja 9
7 kõrval vaid 1 ja 2
2 kõrval vaid 7,8 ja 9
8 kõrval vaid 1,2 ja 3

Juhul kui on teada, milline on suur ja milline väike, siis saab kogu joone peal näiteks kõi suured numbrid ära märkida.
TiiT 2020-07-02T20:40:33+03:00
7-nda vooru tulemused väljas.
Fail lisatud.

Tore, et ikka on neid, kes järjepidevalt lahendavad aga eks alati lõpu poole hakkab see osalus ära vajuma veidi. Ilmselt on palavad suved selleks põhjuseks.

Julgustan kindlasti osa võtma viimasest voorust, et oma tulemust parandada.
Sudoku 2020 voor 7.pdf
TiiT 2020-07-21T20:24:33+03:00
Viimase vooru juhend ka väljas.
TiiT 2020-07-22T20:53:22+03:00
Kas oleks vajalik ka 8-nda vooru kohta mingeid juhendeid või ideid siia kirjutada pikemalt? Üldiselt on kõik variandid sellised, mis peaks olema mingil moel GP-lt läbi käinud ja midagi väga keerulist ei tohiks olla.

Kindlasti tasub esialgu lahendada ära nn tavalised sudokud ja siis hakata lahendama neid liar sudokusid - kui just pole endas väga kindel.

Liar sudokute lahendamise puhul on 2 võimalikku lähenemist. Üks variant on katse-eksitusmeetod. Eeldad, et üks on liar ja loed ülejäänud kõik õigeks. Juhul kui selgub, et nii see pole, siis sa saad kindel olla, et see üks peab olema õige. Ja siis jätkad lahendamist sarnase meetodiga.

Teine ja ilmselt efektiivsem variant on lahendada alguses sudokusid nii, et sa ei vaata neid lisareegleid. Mingil hetkel tõenäoliselt tekib kusagil mingisugune vastuolu, kus on võimalik eeldada, et vigane vihje on näiteks emb-kumb. Siis saab järedada et kõik ülejäänud on õiged ja siis tõenäoliselt hargneb asi lahti.

Natuke erinev olukord on Liar Zones sudokuga, kus igas alas on 2 tk õiged ja 1 vale. Eks seal tuleb hakata märkima, et millised on kindlasti õiged ja milised valed (kui selgub). Kui 2tk leiab kätte, siis kolmanda saab juba tuletada.

Üldiselt panin tähele ka seda, et liar sudokud on vähem punkte andvad. Minu arvates on see autorite poolt väga tore žest, sest nii on põhimõtteliselt kõik ülesanded võrdselt lahendatavad ja ilmselt pole väga hulle liar sudokusid, mis võivad kogu vooru lihtsalt ära rikkuda.
TiiT 2020-08-03T20:16:10+03:00
8. voor on läbi ja kuigi viimase vooru osas veel ametlikke tulemusi väljas pole, siis ilmselt muudatusi selles osas ei tule. Juhul kui keegi avastab lähitulevikus, et tulevad pisimuudatused kellegi kohas vms, siis võite märku anda siia või mulle eraldi.

Loodetavasti on tabel korrektselt tehtud. Üldiselt sain numbrid klappima.
Sudoku GP 2020 voor 8 ja lõpptulemused.pdf
TiiT 2020-08-03T20:24:59+03:00
Võtan kokku ka kokkuvõtlikud tulemused selle aasta GP-st.

Osales 29 eestlast, mis on täitsa hea tulemus.

Kõikidel voorudel olid kohal ja saatsid oma tulemused 6 eestlast.

Vähemalt 6 vooru said kirja 15 eestlast.

Üle 1000 punkti teenisid 12 eestlast. Lisaks kolmel võistlejal jäi üsna vähe puudu - ilmselt jäi paari näpuvea taha seekord. Aga eks järgmine aasta on uus võimalus.

Julgustan ikka kõiki järgmisel aastal osalema. See on hea võimalus oma võimeid proovile panna ja alati on 40% sudokutest klassikalised sudokud, mis peaksid ka vindi kasutajatele hästi sobima.

Kuna see aasta GP finaale ei toimu, siis on kogu paremusjärjestus paigas eelvoorude põhjal. Seega on selleks aastaks sudoku GP-ga kõik. Ilmselt on sobilik soovida head vana aasta lõppu ja kohtumiseni uuel aastal.

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele