Mõttespordi viievõistluse MM 2016

Loetud 126 kasutaja poolt

fantunesTreener 2016-08-18T21:45:10+03:00
Sel nädalavahetusel saab Rio de Janeiros lõpplahenduse XXXI suveolümpia. Kurvastamiseks pole aga põhjust, sest just samal ajal, sel pühapäeval, algab Londonis XX mõttespordi olümpia. Just suveolümpia kavas oleva moodsa viievõistluse (modern pentahlon) eeskujul on loodud mõttespordi olümpia peaala - mõttespordi viievõistluse maailmameistrivõistlused (Pentamind world championships) mitmekülgseima (mõtte)sportlase selgitamiseks.

Nagu viimasel paaril aastal traditsiooniks saanud, on nii viievõistluse MM kui ka kogu mõttespordi olümpia kokku tõmmatud 8-le võistluspäevale, et mahutada ka ühte puhkepäeva. Võistlused kestavad 21-st 29.augustini ning puhkepäev on 27. augustil. Eesti superkoondisest on sel aastal järel paraku vaid riismed, kuna maailma parim juunior Martin tulla ei saa ning viimasel kahel aastal naiste arvestuses medali teeninud Madli tuleb alles viimasteks päevadeks. Mis mul siis üle jääb, kui tuleb ise medal ära tuua.

Minu selle-aastane programm on järgmine (sessioonid kestavad kohaliku aja järgi vastavalt 10.15am-1.45pm, 2.15pm-6pm ja 7pm-10.30pm):

1. päev:
1. ja 2. sessioon - Settlers of Catan
3. sessioon - 7 card stud (pokker)

2. päev:
1. ja 2. sessioon - Cities & Knights
3. sessioon - London Lowball (pokker)

3. päev:
1. ja 2. sessioon - puhkan
3. sessioon - trench

4. päev:
1. sessioon - puhkan
2. ja 3. sessioon - entroopia

5. päev:
1. sessioon - loogika jm ülesannete lahendamine
2. sessioon - kamisado
3. sessioon - Omaha (pokker)

6. päev:
1. ja 2. sessioon - lines of action
3. sessiooni sel päeval ei ole

7. päev - ametlik vaba päev

8. päev:
1. sessioon - blokus
2. sessioon - quoridor
3. sessioon - continuo

9. päev:
1. sessioon - boku
2. sessioon - Texas Holdem (pokker)
3. sessioon - ametlik auhinnatseremoonia
fantunesTreener 2016-08-18T23:05:01+03:00
Varasematel aastatel ülevaateid lugenud kindlasti märkasid, et programmist võib leida mitmeid tavalisi kahtlusaluseid - lines of action, kamisado, entroopia, boku - kuid ka omajagu uusi üritajaid nagu Settlers of Catan, continuo ja trench.

Esimest korda kõigi aastate jooksul ei ole mul kavas mängida malet. Põhjus väga lihtne - noored, kellega veel paari aasta eest sai nagu võrdne võrdsega madistatud, on vahepeal suurmeistriteks saanud ja lühikese ajakontrolliga mängus pole mul sellise kaliibriga tegelaste vastu vähimatki shanssi. Seetõttu võtsingi vastu valusa aga vajaliku otsuse ja mängin male ajal hoopis Catani. Natuke piinlik on - olen alati rääkinud et enne läheb issanda päike looja, kui ma klassikaliste determineeritud täisinfoga alade asemel omale mõne täringumängu kavva surun - aga olude sunnil pole midagi parata. Täringumäng on kavas ja issanda päike paistab.

Olukorra teeb veelgi piinlikumaks asjaolu, et olen Catanis suht algaja ja arvestades et viievõistlejate hulgas on vähemalt 2 maailma tipp Catani-mängijat, siis lootus sealt korralikke punkte teenida on kaduvväike. Ühtegi paremat alternatiivi aga sellele ajale ka ei lange ja täringumängus võib alati natuke kobistada (et Catani ekspertidele mitte liiga teha, tuleb mainida, et tegu on suures osas siiski skilli-mänguga).

Trench on täiesti uus - reeglite põhjal tundub suht male sarnane - mäng, alles aasta või paar vana ja Pentamindi kavva lülitati kõigest paari nädala eest. Üldiselt mul sellised mängud alati õnnestuvad hästi, mida kõik esimest korda näevad, nii et see omale kavva suruda polnud eriline kunstükk - kuigi paraku Hare&Tortoise arvelt.

Continuo on puzzletükkidest värvideahelate moodustamise mäng. Tundub suht igav, nii et võib loota, et nutikamad inimesed ei viitsi seda mängida :P

Neljas uus ala minu jaoks (kristalselt aus olles olen selles küll korra varem osalenud) on testi vormis ülesannete lahendamine. Testitakse kümmet erinevat kategooriat - male, kabe, go, backgammon, mälu, pranglimine (peastarvutamine), loominguline mõtlemine, loogika, renju ja mastermind - sellest ka võistlusala nimi, decamentathlon. Olen ammu tahtnud seda proovida, aga vaadates, mis nägudega inimesed sealt "eksamiruumist" välja tulevad - nagu oleks lobotoomia tehtud - siis on isu üle läinud. Pärast decamentathlonis osalemist võib järgmised sessioonid korstnasse kirjutada.

Vanade trumpalade - mis kõik on suhteliselt nišikad antagonistlikud puhtalt skilli-mängud - koha pealt on lootused vähemalt niisama kõrged kui eelmistel aastatel (välja arvatud entroopias, kus mingil müstilisel kombel olen oma loomingulisuse minetanud), kuid paraku oodatavad punktisummad on eelmisest aastast jõustunud reeglimuudatuse tõttu varasemast väiksemad. Kamisadost ja bokust ei pruugi isegi alavõidu korral 90 punkti teenida (täpne punktisumma sõltub osalejate arvust), mis tähendab et pikemas perspektiivis pean hakkama kaaluma nende mängude välja vahetamist - paraku ilmselt jälle mõne stohhastilise asenduse vastu.
Kurb on küll oma lemmikmängudest loobuda, kuid pole midagi teha, tuleb ajaga kaasas käia. Kuna Eestis on tekkinud päris palju lines of actioni fänne, siis vähemalt neile lohutuseks saan lubada, et seda mängu ei asenda ma ühegi õnne elementi sisaldava mängu vastu enne viimsepäeva laupäeva!

fantunesTreener 2016-08-19T19:43:20+03:00
Turniirini jääb 2 päeva ja saabusin Londonisse. Poolteist päeva on just paras aeg aklimatiseerumiseks - mitte et kahetunnine ajavahe midagi erilist mõjutaks, aga aju peab olema valmis täistuuridel töötama ka Eesti aja järgi südaöösel ja viimasel ajal kipub mul selleks ajaks silm juba ammu kinni vajunud olema.

London võttis mind vastu meeldiva üllatusega, kui hosteli vastuvõtus tervitas mind neiu ... eesti keeles! Või kui detailides täpne olla, siis tervitas küll inglise keeles, aag kui talle oma ID-kaardi ulatasin, siis läks eesti keelele üle. London on statistika järgi üks noorte eesti migrantide lemmik sihtpunkte ja tundub, et statistika ei valeta - oma Londonis käikude jooksul on see juba kolmas kord hosteli receptionis eestlast kohata.

Nii et loodame, et kõik lõpeb hästi, mis hästi algab ja teen ära selle, mis Kupperil lõpetamata jäi. Realistlikult hinnates pole medalishansid mitte halvad, kindlasti on vorm palju parem kui eelmisel aastal, kuigi samas kaugelt mitte nii hea kui tippvormi aastatel 2009-2011. Seega ligikaudu 50-50. Varasemate aastate statistika näitab, et kõik paneb paika pokker - 4 korda olen medalile tulnud ja just neil neljal aastal pokkerist alavõidu saanud. Seega on imevalem lihtne - kõik jõuvarud pokkerisse!

Nali naljaks, aga ega kainelt kaalutledes ilma pokkeris õnnestumata on raske medaliks vajalikku punktisummat - vähemalt 455-460 punkti - kokku saada ka. Eriti pärast eelmise aasta skooringu reeglitemuudatust, kus ei hinnata enam mitte niivõrd juhusliku elemendi puudumist kui ala populaarsust maailmas. See vähendab oluliselt minu kavalalt spetsialiseerutud nishialade kaalu, ning seda suhteliselt magusamad on pokkeris mängus olevad punktid.

Kõige tõenäolisem tee medalile tundub olema umbes järgmine. Kindlasti on vaja võita lines of action, lisaks saada puhas teine koht entroopias (praeguse vormi pealt suht optimistlik) ja vähemalt teine mõnes pokkeri variantidest - nii peaks olema kolm 93-95 punkti kanti tulemust koos ning kannataks veidikese õnne korral ära paar 88-91 punktilist skoori, mille tooks alavõidud bokus ja kamisados või esikoha jagamine/puhas teine koht quoridoris. Nii saavutatav u 455-460 punkti annaks head lootused medalile ja selleks pole teab mis eneseületust vaja.

Kes konkurentidest seda punktisummat ületada võiks? Kindlasti eelmise aasta kaks parimat James Heppell ja Ankush Khandelwal. Heppell sõitis eelmisel aastal läbi kogu turniiri kui pidurdamatu soomusrong ja oleks võinud oma kümmekonda supertulemust paaril tosinal viisil kombineerida, et 460 punkti ületada. Ankushil tundus, et oli üks pettumus teise järel, aga ometi oli veel viimase päevani kullakonkurentsis ja varu jäi kindlasti tublisti. Kui need kaks supermeest oma tulemuse ära teevad, on raske näha, kes võiks neile vastu hakata, kuna nad võivad vabalt kätte saada ülejäänute jaoks ulmelisena näiva 480 punkti piiri. Ainus lootus tundub olema, kui nad läbi põlevad või on aasta otsa loorberitel puhanud ja vormi minetanud.

Kõigi ülejäänute, lihtsurelike, jaoks peaks aga 460 punkti piisavalt keeruline pähkel olema puremiseks. Eelmise aasta pronks David Jameson on iga aastaga järjest tugevamaks läinud ja arvestades, kuidas ta on must aasta jooksul entroopias selgelt ette rebinud, pole põhjust kahelda selle tendentsi jätkumises. Oleks bookmakerite juures võimalik selle ala peale panuseid teha, oleks David ilmselt peamine kandidaat minu medalilootuste kustutamiseks.

Seega nagu üks põnev spordivõistlus olema peab - medali saamine on umbes niisama tõenäoline kui mitte saamine ja jääb üle vaid loota, et kõik on võimalik kuni viimase päevani.

antsTreener 2016-08-19T20:04:47+03:00
Peaasi, et hotelli vastuvõtus hästi läks, kõik ülejäänu on nüüd vaid vormistamise küsimus.
SuslikSuusi 2016-08-19T20:10:20+03:00
Eesti tibid..olen kindel ,et mängite ohtuti tekiall ka täringuid..
fantunesTreener 2016-08-19T23:12:52+03:00
Paraku läks nii, et hea kestis loodetud poolteise nädala asemel kõigest mõned tunnid. Kui näed välja nagu turist (kuigi ma oma arvates näen välja nagu Ida-Euroopa turist, kellelt midagi võtta pole), siis ei kohku varganäod tagasi ka päise päeva ajal rahvast täis ruumis lukustatud kapist inventuuri teha. Isegi läks hästi, et dokumente ega telefoni ei tahetud. Nüüd ootame politseid, nii et põnevust kui palju.

Siinkohal tahan kiita hosteli kollektiivi, eriti eesti neiut, professionaalsuse ja abivalmiduse eest. Kuigi nemad pole milleski süüdi, on mind juba üle puistatud kõikvõimalike privileegidega (nagu seif), rääkimata moraalsest toest ja kasulikest juhtnööridest politseiga suhtlemisel ja mujal. Nii et, Madli, soovitan sul endiselt siia tulla. pealegi on tõenäosus, et sina ka varguse ohvriks langed nüüd ju eriti väike.

Nüüd siis koos inspektor Jappiga Hercule Poirot-i mängima :)
fantunesTreener 2016-08-20T20:16:14+03:00
Kiire ülevaade alade kaupa, kus kohast mida on oodata. Siis hea hiljem võrrelda, kas sai ootusi ületatud või alt mindud.

1. päev
Catan - mingeid ootusi ei ole ja seega kui õnnestub korralik punktisumma teenida, millest abi võib olla, siis see on puhas boonus
Pokker (7 card stud) - kokku mängin 3-4 pokkeriturniiri ja tahaks loota, et vähemalt ülel neist õnnestub esikolmikukoht ja vähemalt 90 punkti teenida.

2. päev
Catan (Cities and knights) - vt 1. päev
Pokker (London Lowball) - vt 1. päev

3. päev
Trench - täiesti uus mäng, mis on 100% determineeritud, mis mulle peaks hästi sobima. Samas on variantidepuu pigem male sarnane, kus puu läheb väga kiiresti väga laiaks ja see mulle üldiselt hästi ei sobi (pigem istuvad mulle pikki ja kitsamaid variante nõudvad arvestuspuud). Lähen kindlasti välja ainult esikoha peale, kuna kõik muu selles mängus häid punkte ei anna.

4. päev
Entroopia - üks vanadest trumpaladest, mida olen 3 korda võitnud. Alates 2011. aastast kui leidsin üsna revolutsioonilise idee, mis punktide ja mobiilsuse tasakaalu oluliselt paigast nihutas, olen alati olnud esimeste hulgas ning konkurentideks on kerkinud pigem uued nimed, kes korduvalt minu vastu mängides on kas teadlikult või alateadlikult sarnase strateegia omandanud, samas kui eelmisel kümnendil seda mängu valitsenud tegelased on kippunud rongist maha jääma. Sel aastal on aga midagi muutunud - kas on keegi leidnud mingi uue idee, mis minu strateegia vastu hästi töötab või olen lihtsalt selles mängus väga vajalikku loomingulisust kaotanud, aga enam ei saa mind teenäitajaks pidada. Olen 2016. aastal kaotanud juba rohkem partiisid, kui eelmise 3-4 aastaga kokku. Seetõttu ei julge alavõitu loota, aga kolme hulka vast ikka, mis võib 90 punkti kanti tulemuse anda.

5. päev
Decamentathlon - eelmine kord seal osaledes hävisin korralikult, aga tookord ei olnud ka selleks valmistunud. Decamentathlonis on traditsiooniliselt vähe osalejaid, nii 8-10, ja loodaks kohta esimese kolmandiku hulka. Välja arvatud esikoht küll korralikke punkte ei anna ja seda loota tundub ajalooliste andmete põhjal kaugelt optimistlik, aga kiusatus ennast seal proovile panna on liiga suur. Pealegi sobivad sel aastal kavas olevad testid mulle eelmise korraga võrreldes palju paremini, nii et mine tea, ehk tuleb midagi head.

Kamisado - poolkohustuslik alavõit. Paraku odav ala, millest saab maksimaalselt ehk 90 punkti.

Pokker (Omaha) - vt 1. päev

6. päev
Lines of action - minu lemmikala, kus rahuldab ainult esikoht

8. päev
Blokus - eelmine aasta olin viimaste hulgas, seega midagi ei looda. Aga 4 mängija variandis võib juhtuda kõike
Quoridor - see on üks must hobune, kus salamisi loodan üllatada. Eelmine aasta lõpetasin 60% peal, aga tunde järgi oli omajagu ebaõnne. Sisetunne ütleb, et see aasta olen kolme hulgas.
Continuo - osalen esimest korda ja teiste taset eriti hinnata ei oska. Siiski, mulle imponeerib, et peaaegu iga aasta on erinev võitja, mis viitab et ühtegi eksperti selles mängus ei tohiks olla. Samuti sobib mulle kitsas arvestuspuu. Kui kaardijumal soosib, siis võib kõike juhtuda, sest otseselt näha ei ole, miks ma nii primitiivses mängus üldse olulisi vigu peaks tegema.

9. päev
Boku - kehtib sama, mis kamisado kohta: poolkohustuslik võit ja tuleb loota, et mingil põhjusel on sel aastal eriti palju osalejaid.
Pokker (Texas Holdem) - vt. 1. päev

Koondarvestust silmas pidades on sel aastal millegipärast hea sisetunne. Trenn läks täppi ja vorm tundub olevat hästi ajastatud. Viimased päevad on tunda, kuidas adrenaliini aina juurde tuleb ja on selline 2011.-2012. aasta tunne, et nüüd on käes, mida aasta aega oodatud. Nagu oleks pärast aastat aega rasket tööd lõpuks käes puhkus.
Eesmärk on vorm 100% realiseerida ja olla kuni viimase päevani kullakonkurentsis. Kas see lõpuks medali annab, polegi nii tähtis. Eesmärk pole mitte medalid ega karikas, vaid teadmine, et suudad maailma tippudega endiselt võrdsel tasemel konkureerida.
fantunesTreener 2016-08-20T20:35:23+03:00
Teen põnevuse mõttes ära ka medalivõitjate prognoosi: 1. Ankush, 2. James Heppel, 3. Andres

Kui kellelgi on väga kindel sisetunne, kes esikolmikusse tulevad, siis teen välja suure karbi jäätist, kes medalistid täpselt ennustab :)

Olgu abiks seniste maailmameistrite nimekiri https://en.wikipedia.org/wiki/Mind_Sports_Olympiad#Pentamind
mell123Treener 2016-08-21T06:59:07+03:00
Mina ennustan, et sa tuled Ankush-ist ettepoole. Kuna ma neid teisi sokke seal ei tea/tunne, siis nende kohti ma ei oska ennustada. Olen nõus panema vahele panema 1:1 kursiga, aga tingimusel, ets a teda ka meie kihlveost teavitad! Kuna mina suur jäätise fänn just pole, siis sulle suur karp jäätist ja mulle umbes samas vääringus õlunaadi!
fantunesTreener 2016-08-21T09:41:02+03:00
Ok, diil. Tundub nagu win-win peaaegu, kas hea koht või hea jäätis. Suhtlen Ankushiga kohe hommikul, ta tuleb ka Settlersit mängima (kuulub seal favoriitide hulka; kusjuures suht ebameeldiv kahvel tema jaoks, et Settlers ja male kattuvad, kuna ta on mõlemas tippekspert).

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele