Sudoku GP 2020

Loetud 92 kasutaja poolt

TiiT 2020-03-05T20:41:27+02:00
Saadaval 3. vooru tulemused.
Sudoku GP voor 3.png
TiiT 2020-03-23T20:26:32+02:00
4-nda vooru juhend väljas. korraldaja Tšehhi.

https://gp.worldpuzzle.org/content/instruction-booklet
TiiT 2020-03-24T20:26:13+02:00
Soovitan lahendada kindlasti esimesed 6, siis 13 irregular (kes leiab, et erikujuline on sobilik) ja siis veel ka hashtag võiks olla selline, mis on natuke diagonaalsudokuga sarnane. Annavad ka mõlemad palju punkte. Aga kindlasti on jõukohased ülesanded ka 7,8 ja 9.

7. Parity sudoku.
Soovitan välja märkida, millised on paaris ja millised paaritud. Kuna tegemist on lihtsa ülesandega, siis on võimalik, et on võimalik järest erinevat jooned ära defineerida ja siis kohe variandid peale kirjutada (vastavalt siis paaris või paaritud) ja siis lihtsalt edasi lahendada.

8. Tic-Tac-Toe winner sudoku.
Märkida paaris-paaritud välja. Paaris numbrid saavad moodustada rea vaid diagonaalil olles. Tähelepanelikult jälgida seda, et ei tekiks rohkem kui üks 3-ne rida.

9. One touch sudoku.
NB! Seal kus ringikest pole, seal ei tohi olla samad numbrid omavahel diagonaalipidi koos. Ehk siis selles mõttes on tegemist untouch sudokuga.
Soovitan esmalt üle lugeda, mitu ringikest seal on ja kui leiad paari, siis märgi see ära ja kirjuta välja, millise numbriga sa paari juba oled saanud.

10. Box sequence sudoku.
Kui halli joont pole, siis mitte kuidagi ei tohi tekkida 3 järjestikust numbrit. Seda tuleb tihtipeale silmas pidada ja see aitab palju edasi.
NB! Kui 3x3 kasti keskmisest ruudust ei lähe halli joont läbi, siis peab seal olema kas 1 või 9.

11. Makodoku
x on siis kui on paarid:
1x(2-9 kõik numbrid)
2x3
2x4

+ on siis kui on paarid:
2+5
2+6
2+7

3+4
3+5
3+6

4+5

Alguses saab paika panna ilmselt nr 1-ed. Siis tuleb jälgida, kas kusagil on veel korrutusmärke.
Seejärel hakata lahendama plusse ja kirjutada välja näiteks variante. Jälgida võiks ka seda, et kui satub mõni väike number kusagile, kus pole + märki, siis peab seal kõrval olema suur number. Näiteks kui 2 kõrval pole x ega + märke, siis peab seal olema 8 või 9.

12 Clock faces.
Alguses tuleb otsida kohti, kus on kaks sama värvi täpikest kõrvuti. Selise juhul peavad numbrid olema järjest suurenevad ümber mõlema täpikese korraga.
Sinna kirjutada variandid välja ja ilmselt hakkab hargnema. Näiteülesanne on väga väga raske. Soovitan otsida mõne teise ülesande, et harjutada.

14. Hashtag sudoku
Natuke nagu diagonaal sudoku. Soovitan lahendada. Näiteülesanne on raskevõitu. Ilmselt võistlusülesanne on lihtsam.

15. Palindrome sudoku
Märkida välja kõikidele joontele keskkoht ja pikkade joonte korral ka näiteks iga 5. , 10. jne ruut mõlemast otsast.
Seejärel, kui kuidagi ei hargne, siis soovitan hakata variante välja kirjutama vaadates korraga mõlemat ruutu, kuhu peab minema sama number.

16. Delimited kropki sudoku
See üesanne on ilmselt monstrum (arvestades kui palju punkte annab). Ma ei soovita seda lahendama minna kui te just kropkit väga hästi lahendada ei oska.

Siin on oluline jälgida, et sellel sudokul puuduvad kropi reeglid nendes kohtades kus halli joont pole. Ja kui on hall joon ja pole täpikesi, siis ei tohi kõrvuti olla järjestikuseid numbreid ega 2x erinevusega numbreid.

Valdavale enamusele aga siiralt soovitan seda ülesannet üldse mitte proovima hakata. Siin on piisavalt häid ülesandeid mida lahendada ja ülejäänud ülesannete hulgas ei tohiks olla mitte ühtegi monstrumit, mis on väga rasked.
TiiT 2020-04-02T19:07:27+03:00
Olemas on 4. vooru tulemused. Kättesaadavad on nad siit:
https://gp.worldpuzzle.org/content/preliminary-results-wpf-gp-sudoku-4

Lisan ka tabeli. Seekord proovin jpg formaat, vaatab kas miskit muutub.

Üsna paljud eestlased said seekord hakkama hea tulemusega võrreldes eelmisi tulemusi. Kindlalt arvesse minevad tulemused on tehtud roheliseks.
Sudoku GP Voor 4.jpg
TiiT 2020-04-20T19:00:35+03:00
5. vooru juhend olemas. Kättesaadav siit:
https://gp.worldpuzzle.org/content/instruction-booklet

Korraldajamaa on India
TiiT 2020-04-22T20:04:02+03:00
Kirjutan siia siis natuke soovitusi, kuidas mingile ülesandele läheneda.

6. Anti-diagonal, 7 Thermo ja 8 Arrow on kirjeldatud II vooru juures.

9. Rossini
Siin tasub meeles pidada, et kui noolt antud pole, siis ei tohi olla järjestikuseid numbreid.
Tavaliselt on alguses hea lahendada nr 1-sid ja nr 9-id ja siis sealt edasi 2 ja 8 jne. Teinekord võib kusagil nurgas olla mitu noolt erinevatel külgedel nii, et tekib mingi järjest suurenev jada. Sealt hakkab tavaliselt ülesanne hargnema.

10. Triple sum
Alusta lahendamist nii, et kirutad igasse ritta esimese numberi. Tõenäoliselt on võimalik osa numbreid paika saada.
Siis on hea liita kokku kõik ühelised, sest kui 3 arvu liita, siis viimane number peab olema sama mis on kui liita kokku kolme numbri kõik viimased numbrid.
Järgmisena mõistlik arvestada sajalisi. Kümnelisi tavaiselt pole arvutada vaja - mul on enamasti sudoku ise välja tulnud enne. Vahest võib viimase 4 või 6 numbri paigutamiseks vaja minna ka kümneliste kokkuarvutamist.NB! Ärge unustage siis arvestada ühelistega (näiteks kui ühelised on 5,6 ja 7, siis see annab kümnelistele ühe juurde)

11. Fortress on kirjeldatud vooru III juures

12. Odd Even Count
Nurgas on võimalik panna vaid 1,2,3
Servas on võimalik panna vaid 1,2,3,4,5. Kui servas olev lahter asub nii et kõik 5 numbrit asuvad samas 3x3 kastis, siis nr 5 ei saa seal olla.
Üldiselt lahendada neid ringe, kus juba mõned numbrid on antud ja vahest on võimalik mingeid arve välistada.
Kuna ülesanne on kõige kallim, siis soovitan vahele jätta esialgu. Ülesandeid on piisavalt mida lahendada.

13. Three lines
Siin on vaja osata lahendada kõike kolme ülesandetüüpi ja väga palju annab juurde see, kui on nende ülesannete lahendamisel olemas hea tunnetus. Soovitan ka seda vältida.

Kui kaks viimast ülesannet välja jätta, siis jääb lahendamiseks veel piisavalt punkte ja on võimalik väga hea tulemus saada. Jõudu!
TiiT 2020-04-25T17:16:06+03:00
Voor algas!
TiiT 2020-05-01T19:35:07+03:00
Seekord oli neid, kes ei saanud eriti head tulemust, kui ka neid kes tegid senini parima tulemuse. Üldiselt vist oli üsna keeruline voor.

Ametlikud tulemused väljas.
Miskipärast ma ei saanud siia tabelit panna (Request entity too long) või mingi selline error tuli. Uurin ja püüan ka tabeli ikkagi lisada.
TiiT 2020-05-01T19:39:07+03:00
Proovisin pdf-iks teha tabeli. Loodetavsti toimib.
Sudoku voor 5.pdf
TiiT 2020-05-28T19:15:55+03:00
Kirjutan siia taas mõned nipid, mida lahendamisel kasutada.

Rossini olen siin varem kirjeldanud, seda ei hakka uuest kirjutama.

8. Online sudoku
Siin tasub alguses püüda leida selliseid jooni, mis lähevad üle jämeda joone ja vaadata, kas naaberkastis sees kusagil on mõni joon, kus üks numbritest peab olema kindlasti esindatud. Sealt on võimalik hakata välistama. Kui mitte kuidagi ei hargne, siis täitsa variant on ka kusagilt proovida ja siis ilmselt on kiiresti näha, kas on õige või mitte.

10. Between sudoku
1 ja 9 ei saa joonel asuda. Tasub mingid variandid välja kirjutada kummassegi ringi ja siis vaadata, äki mõnda numbrit pole võimalik sinna panna.

11. Odd Even Bridge sudoku
Alguses lugege üle kõik joonte pikkused. Juhul kui joone pikkus on paarisarv, siis on mõlemas ringis kas paarisarvud või mõlemas ringis paaritud.
Samuti kui näiteks joone pikkus on 5, siis seal pole palju võimalusi. 5-st suuremaid numbreid ei saa ringi sisse kirjutada. Võimalik, et siin tuleb ka paaris ja paarituid numbreid välja märkida.

Näiteks kui joone pikkus on 13 ja kui ühes ringis on näiteks 7, siis teises ringis saab olla vaid 6 või 7. Kui aga näiteks teises ringis ei saa olla ei 6 ega 7, siis ei saa kumbki olla ka esimeses ringis.

12. Diagonally consecutive Sudoku
Siin on väga oluline ära tabada, et kohtades, kus pole joont antud, sea ei tohi olla järjestikuseid numbreid. Tegemist üsna keeruka variandiga, mis annab ka rohkem punkte. See võib üsna aega nõudev sudoku olla. Ma soovitan pigem teisi raskeid ülesandeid kui muud teha enam pole.

13. Frame Sudoku
Tasub otsida neid ridu/veerge/kaste, kus on näiteks kaks summat juba antud. Siis on võimalik kolmas arvutada. Kõikide numbrite summa ühes reas/veerus/kastis on 45.
Üldiselt aga on see selline variantide välja märkimise sudoku ja siis kui variandid välja märgitud, siis tuleb ridade kaupa igas kastis läbi mängida, millised variandid on võimalikud.
Arvestades, et see annab 104 punkti, siis on ilmselt tegemist monstrumiga.

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele