Sudoku MM 2012

Loetud 61 kasutaja poolt

TiiT 2012-10-08T20:03:06+03:00
Sudoku MM toimus sel aastal Horvaatias Kraljevicas. Otsustasin ära kasutada Itaalia lähedust ning seetõttu käisin ka Veronas ja Veneetsias natuke reisimas ning tänu heale rongiühendusele oli lihtne Horvaatia piiri lähedale Triestesse jõuda (Kraljevica asub ca 100km Itaalia piirist).

Jõudsin teistest koondisekaaslastest varem võistluspaika, sest üks Itaalia koondise liige sõitis sinna autoga ja tänu headele meie võistkonna kapteni tutvustele temaga, saime viimase 100km otsa tema autoga. Teised koondisekaaslased jõudsid Triestesse küll varem (ennelõunal juba), aga tänu korraldajate kehvale organiseerimisele, korjati kõik Triestesse tulnud inimesed bussiga kokku alles kell 8 õhtul. Seega väga väsitav kohalejõudmine kõikidele teistele Eesti koondislastele ning tagatipuks ei jõudnud nad kohale selleks ajaks, kui hakati läbi arutama võistluste juhendit. Selle tulemusena päris mitmes voorus tulid meie meestel/naistel kehvad tulemused esimestes voorudes.

Kirjutan kohe ka üldmuljest, asukohast ja ka võistlusest...
TiiT 2012-10-08T20:11:53+03:00
Võistluspaigaks oli hotell Uvala Scott**. Hotell ise asub väga maalilises lahesopis, mis on ümbritsetud kaljudega. Tagatipuks on hotelli kõrvale rajatud väga uhke kaarsild, mis asukoha mõttes on väga uhke.
Hotellitoad aga ei kannata erilist kriitikat. Meile küll oli lubatud, et saame renoveeritud ruumid, aga tekkis küsimus, et millal neid renoveeriti. Igastahes toas oli 3 voodit, laud ja üks seinast välja tõmmatud külmkapp ning see oligi kõik. Vannituba oli nagu vannituba ikka ja tundus, et mingisugust remonti seal ehk on tehtud, aga poti peal istumine oli rohkem tasakaaluharjutus - põranda küljes kinni see küll eriti ei olnud.

Toad ise asusid põhihotellist natuke eemal, ca 100m kaugusel.

Kuna ma viibisin hotellitoas keskmiselt 6-7 tundi ööpäevas ja kasutasin seda ainult magamiseks, siis see värk mind eriti ei häirinud.
Silma paistsid sõrmejämedused ca 25-50 jalaga olevused, kes vannis ringi jooksid.
TiiT 2012-10-08T20:23:11+03:00
Kui ma esimesel õhtul peale küsimuste/vastuste vooru meie koondise esindajaid nägin, siis selgus, et nad olid esmalt lennujaamas tükk aega passinud ja kui küsiti, et mida need korraldajad (2 vanemat daami) ootavad, ja saades vastuseks et kreeklasi, siis selgus et nad olid juba bussis. Tagatipuks enne kohalejõudmist tegid daamid bensukas väikse 15min pikkuse kohvipeatuse ja teised lihtsalt itusid ja ootasid bussis.

Siinkohal üks suur miinus korraldajatele. Vastu oleks tulnud saata Triestesse 2 bussi, üks lõunal ja teine õhtul ning ei oleks tohtinud jokutada. Suurem osa Trieste kaudu tulijaid oleks jõudnud küsimuste-vastuste vooruks kohale.

Teine suur miinus oli siiski selle hotelli sisu, nagu juba eelmises postituses mainisin. Arvestades osavõtumaksu (mis on igal aastal sama) ja kui võrrelda eelnevate aastate hotelle, siis vahe on üüratu.

Aga see kõik ununes, kui astusin sisse ruumi, kus pidi hakkama võistlus. Ruum oli ilmselgelt väike 150 inimese jaoks. Rääkimata sellest, valgustus oli kehvapoolne ja ülemisel aknareal polnud kardinaid - mis tähendas sisuliselt seda, et kas sul oli kehv valgustus, või mõnel ajahetkel tuli ere valgusevihk su paberi peale, mis muutis lahendamise päris ebamugavaks.
Lisaks olid lauad paigutatud paarikaupa malekorda ja vahekäik oli üsna kitsas - ideaalne vaadata, millise lahenduse kõrval (diagonaalis - ees) istuja saab. Aga ma usun, et minu kõrval/taga istuv osaleja minu asju ei vaatand, sest tegemist oli üsna kõva lahendajaga, kes ei lähe sellise asja peale välja.
TiiT 2012-10-08T20:31:29+03:00
Sel korral otsustati, et võistluse teemaks võetakse Disney. Ning esimese vooru teemaks oligi seega Pinocchio.
Sudokud olid kõik klassikalised, aga juurde oli teise (suurema ja heledama) fondiga kolme erinevasse lahtrisse kirjutatud numbrid. 2 neist numbritest olid õiged ja sobisid lahendusse ning kolmas oli vale. See vale tuli endal üles leida.
Lisaks oli märgitud sudokus kolm lahtrit tähtedega A, B ja C ning eesmärk oli lahendada sudokuid nii kaua, kus saad nendesse lahtritesse minevad numbrid teada. Seega lõpuni polnud vaja lahendada - mis on üldise sudoku lahendamise eetika juures minu meelest vastuvõetamatu. Oleks võinud lihtsalt lasta sudokud ära lahendada.

Tulemus aga oli hea, lõpetasin teisena ja peale minu said valmis veel 2 võistlejat, kellel selgus, et oli kusagil vead sees. Väga hea start ühele võistlusele, Esimesel kohal oli Jakub Ondroušek Tsehhist 75 punktiga, ning mina teine 71 punktiga. Kolmandal oli 50 punkti alles.
TiiT 2012-10-08T20:45:21+03:00
Tegemist oli vooruga, kus 3 sudokut olid omavahel ühendatud selliselt, et tähistatud kaks kõrvuti asetsevat numbrit pidid kõigis kolmes sudokus samad olema. Jõudsin kümnest kolmikust 7 valmis ja korralikud 95 punkti tulid, mis andis selles voorus tubli 5. koha. Jakub Tsehhist ja Jan Poolast said 101, Chen Cen 109 punkti, mis pole ülemäära hull kaotus, kuid Kota Morinishi skooris 138 punkti, mis on väga muljetavaldav summa. Seega Kota püüdis mu kinni ja suurendas edumaad veel ca 30 punktini, Jakub natuke libises veel eest ja Jan tuli veidi lähemale. Ülejäänud jäid kaugemale.
TiiT 2012-10-08T21:03:34+03:00
Lumivalgukeses ja 7 pöialpoisis tuli esmalt ära lahendada 7 sudokut suuremalt osalt 6x6. Tegemist aga oli üsna keeruliste variantidega ja see võttis ikkagi oma aja. Lisaks olid need 6 omavahel ühendatud 7 pöialpoisiga, igal pöialpoisil oma väärtus (1-7). Iga sudoku juures oli 2 pöialpoissi ja 2 tähistatud lahtrit. Ise pidid välja selgitama, milline pöialpoiss millises tähistatud lahtris on.

Sudokud olid erikujuline, võrratusmärkidega, deficit (6x6 sudokus 5 lahtri suurused alad + üks üksik ruut), halved squares (osad ruudud keskelt diagonaalis poolitatud), sudokuro (sarnane kakurole), snowflake (kusjuures arvud olid 1-7) ning tightfit sudoku (6x6 ruudustikus igal real ja veerul 3 lahtrit on pooleks jaotatud ning numbrid on 1-9).

Kui need lahendatud ja pöialpoistele väärtused leitud, siis tuli lahendada lumivalgukese sudoku (erikujuline diagonaal), kus tuli ära paigutada ka vihejd, mille andsid pöialpoisid.
Siinkohal olid aga korraldajad puusse pannud ja üsna korralikult. Tegemist ei olnud loogiliselt lahenduva sudokuga ja ilmselgelt tuli mõni variant läbi proovida. Kui voor kestis 45 minutit, ja ma 25 minutiga olin võimeline koguma väikeste sudokutega 60 punkti, siis ülejäänud 20 minutiga mina polnud võimeline ülejäänud 30 punkti koguma.

Jaapanlased üllatasid siinjuures, ning neljast 3 lahendasid selle ülesande ka ära. Kota lendas 93 punktiga veel kaugemale, sest kuna mul üks väikestest oli ka vale, siis sain 51 punkti (enamus teisi konkurente 60p).
TiiT 2012-10-08T21:18:17+03:00
Selles voorus anti ette 15 erikujulist sudokut ning igas sudokus oli 9 tegelase pildid The Muppet Show'st. Läbi kogu vooru oli igal Muppetil oma kindel väärtus ning iga sudoku sisaldas täpselt 9-t erinevat muppetit.

Kui voor algas, siis nagu oodata oli, algas tõsine paberi sahin, sest iga sudoku oli erineval lehel ja lahendajad hakkasid muppetitele väärtuseid leidma. Umbes 5 minutit oli aktiivset sahistamist, ning seejärel hakkas sahin aegamööda vaiksemaks jääma. Õudne algus ühele voorule, sest kui ma oma muppetid kätte sain, siis see sahin tõsiselt häiris lahendamist. Lisaks oli sinna topitud väga rasked sudokud, et kas oleks vaja olnud nii kirveks asja ajada.
Seda näitasid ka tulemused. Mina suutsin ära lahendada 7 sudokut, mis andsid 52 punkti. Jan suutis ilmselt vähemalt 4 tk rohkem teha, sest 86 punkti on hea tulemus ja Kota 74 paistab ka silma. Mõned said veel üle 60 ning tulemuseks peaks mulle olema ca 10 koht. Jakub sai üllatuslikult 28 punkti. Selle tulemusena möödus Jan minust ja mina möödusin Jakubist ning Kota kaugenes veelgi.

Usun et olin võimeline seda vooru ka oluliselt paremini tegema, sest suutsin vahepeal ühe sudoku korralikult untsu keerata. Vaadates konkurentide tulemusi, siis rahul võiks olla minimaalselt 60 punktiga. Aga selline see võistlus kord on, et sul on ainult üks võimalus ja kui ära ei kasuta, siis oma viga.

Lisaks veel nii palju, et kuna kõigi 7 vooru lõpuks oli teada vaid esimese kahe vooru tulemused, siis isegi kui olin 3 kohal, siis järgnevad voorud küll erilist optimismi ei sisendanud võimaliku lõplikku koha suhtes.

Nüüd aga kobin magama ja järgmised 5 vooru (3 individuaalset + 2 meeskonna oma) ja ka finaalidest kirjutan homme hommikul.
TiiT 2012-10-09T06:28:51+03:00
Voor sisaldas matemaatilisi variante (kokku 14), kus varieerusid nii liitmine, korrutamine, lahutamine kui ka jagamine. Ise tundsin ennast nõrgemana kahes variandis, kus oli idee selles, et märgitud olid mõlemas 4 lahtri suurused alad ja need pidasid sisaldama korrutamistehet (AxB=CC). Lisaks oli üks liitmise ülesanne, kus mõlemas 8-lahtri suuruses alas pidi olema võrdne summa. Õnneks leidsin enne MM-i sellele variandile süsteemi kuidas lahendada ning jätsin selle eel-eelviimaseks.

Ainus koht, kus sel voorus probleemidesse sattusin, oli killersudoku lahendamise ajal. Kui 2/3 sellest oli lahendatud, siis jõudsin kohta, kus ainus võimalus jätakata, oli kirjutada samasse alasse kaks samasugust numbrit. Kuna klassikaline killer seda ei luba, siis kustutasin kogu lahenduse ära ja alustasin uuesti. Õnnetuseks jõudsin täpselt samasse punkti ja otsustasin lugeda juhendit, kus oli kirjas, et samas alas võivad olla samad numbrid. Siit moraal - lugege alati võistluse juhend väga korralikult läbi ja märkige olulised asjad teise värviga ära.

Suutsin ära lahendada 11 sudokut, mis andis 3-4 koha. Rohkem suutis koguda vaid Jan ja Peter Hudak Slovakkiast, kes lahendasid ilmselt ära 12 sudokut. Seega Jan 98p, Peter 95, mina 86, Hideaki Jo Jaapanist samuti 86, Kota 79, Jakub 69.
TiiT 2012-10-09T06:40:43+03:00
Tegemist oli vooruga, kus oli 15 alternatiivset sudoku varianti, mis oli püütud kuidagipidi seostada Disney tegelastega. Sudokud andsid üsna väha punkte võrreldes eelmise vooru sudokutega, silma paistis non-consecutive sudoku, mis andis 12 punkti (vähem kui mitu eelmise vooru oma).

Hakkasin otsast lahendama ja mitmel korral jõudsin punkti, kus ei olnud lahendust mitte kusagilt näha. Tunnistan, et mitmes kohas pidi proovima ja sama kinnitasid ka teised konkurendid, et tegemist polnud loogiliselt lahenduvate sudokutega. Suuremalt jaolt muidugi lahendusid ilusti.

Siis jõudsin consecutive sudokuni, mis andis 6 punkti ja mitte kusagilt ei hakanud jooksma. Kogu sudokus oli vaid üks nr 1 ja mõningates kohtades märgid, mis tähistasid järjestikuseid numbreid. Ilmselt tuli lahendus välja püüdes leida paigutust kõikidele nr 1-dele ja 2-dele, kuid pärast mõningast proovimist loobusin ja liikusin edasi - 6 punkti polnud seda väärt.

Vahepeal tegin ühe 5 punktise, mis ilmselt ei võtnud oluliselt üle 2 minuti.

Seejärel jõudsin selle non-consecutive sudokuni, kus mul õnnestus leida ainult üks number ning seejärel peale 5-10 minutit analüüsimist ja otsimist ma lahendust ei leidnudki ning paraku tuli taaskord sudoku vahele jätta ja leppida sellega, et aega oli mõttetult kulutatud. Pärast teised rääkisid sama juttu, mis mina.

Tulemuseks 53 punkti, mis andis üllatuslikult 5-nda koha, kusjuures lähikonkurentidest said rohkem vaid Kota 69 ja Hideaki 54 (lisaks Florian Kirch Saksamaalt 62 ja Mehmet Murat Sevim Türgist 56 - kes aga antud turniiris ohustajad ei olnud enam). Jan 50 ja Jakub 36.
TiiT 2012-10-09T06:47:06+03:00
Tegemist viimase individuaalse vooruga ja tegemist oli 3 sudokuga, mis olid nurkapidi üksteisega ühendatud. Üks 9x9 klassikaline ja nurkades oli kummagis üks 7x7 erikujuline. Kattuvad osad olid suurusega 2x3.

Paraku suutsin lahendamise käigus teha ühe valearvestuse ja üleval vasakus nurgas jooksis lahendus valesti. Kuna aega polnud ka minu hinnangul piisavalt et täiesti uuesti teha, siis otsustasin püüda viga leida. Viga aga jäigi leidmata ja võtsin sellise riski, et püüdsin vähemalt klassikalise õigesti teha. See aga oli suhteliselt loll lootus, et ta õige on, sest see sõltus ülemisest 7x7 sudokust suuresti.

Peale seda vooru oli küll selline tunne, et ilmselt 8 parima hulka ei pääse, kuid kui järgmisel päeval tulemusi nägin, siis oli suur üllatus - 9x9 klassikaline oligi õige ja tulemuseks 21 punkti (9 punkti andev 7x7 oli ainult vale). Ja mis veel suurem üllatus - üldtabelis olin kolmandal kohal, mis oli finaaliks suurepärane stardikoht.

Selles voorus said põhikonkurentisest rohkem vaid Jakub 51 (30 + hulgaliselt boonuspunkte). Jan 21, Kota 0, Hideaki 0. Esiviisikust tagapool paiknevad võistlejad said praktiliselt kõik üle 40 punkti ja tulid mõnevõrra lähemale.

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele