Tiit Vunk on sudokute lahendamise maailmameister!

Leggi da 128 utenti

TiiT 2016-10-26T18:49:12+03:00
Voor 7 - Spoilers

Avapäeva viimase individuaalvooru lõpetas voor, mis koosnes 12-st sudokust, millest pooled olid klassikalised. Ajalimiit 30 minutit. Põhimõtteliselt oli iga variant paaris klassikalisega. Klassikalise sudoku lahendamise tulemusena andis see vihje, milliste reeglitega tuleb variant lahendada. igal variandil oli 3 võimalikku reeglit, millest vaid ühega sai seda lahendada. Ehk siis üks sudoku andis teise lahendamiseks vajalikud vihjed.

Suutsin lahendada ära 6-st komplektist täielikult 5 komplekti ja viimase paari osas sain lahendatud klassikalise sudoku, mille tulemusena sain teada, mis on viimase sudoku reegel. Viimast aga lahendada ei jõudnud.
Sellest voorust sain paremuselt teise tulemuse. Parima tulemuse sai mu kõrval istuv hiinlanna Dai Tantan, kes lahendas ära selle kõige kallima sudoku mis mul tegemata jäi, aga samas jättis tegemata paar odavamat sudokut. Jakub sai 65 punkti vähem, Kota 35 punkti vähem. Seega sain päeva lõpuks Jakubile lähemale ja Kotast kaugemale. Punktid (Jakub 2916, mina 2794, Kota 2628). Ülejäänud vajusid kaugemale.
TiiT 2016-10-26T18:53:07+03:00
Voor 8 - Uroboros (TEAM)

Selles voorus oli omavahel ühendatud 9 sudokut nii, et kõrvutiasetsevatel sudokutel asusid samasugused numbrid täpselt samadel positsioonidel. Kusjuures, see, mis see number on, see tuli välja selgitada. Teada oli vaid see, et kõikide sudokude kokkuvõttes olid need numbrid suuruse järjekorras. Ajalimiit 35 minutit.

Suutsime lahendada 9-st sudokust 3, mis andis 20-29. koha tiimidearvestuses, ametlike tiimide arvestuses 14-18. koha. Tegemist oli üsna raskete ülesannetega ja kõige õnnestunum see voor ilmselt polnud.
TiiT 2016-10-26T18:56:50+03:00
Voor 9 - Sudoku Pieces (TEAM)

Selles voorus oli 5 sudokut, millele oli lisaks antud mingid tükid, mis tuli sudokusse paigutada ja seejärel ära lahendada. Tegemist üsna raskete ülesannetega taaskord. Ajalimiit 20 minutit.

Saime selles voorus 12. koht (ametlik 7.), mis on üsna korralik tulemus. Palju ei jäänud puudu, et oleks ühe üesande veel ära teinud . Kusjuures edestasime nii Hiina-A kui Tsehhi-A koondiseid.
Hiina ja Tsehhi edestamine seisnes üldiselt selles, et seal voorus oli üks killer sudoku, mis andis pooled kogu vooru punktidest. Meie saime tehtud, nemad ei saanud.
TiiT 2016-10-26T19:00:56+03:00
Sudoku GP finaal

Esimese lahenduspäeva õhtul toimus World Sudoku Grand Prix finaal, kuhu pääsesid 10 parimat lahendajat GP eelvoorude põhjal. Kuna mitmed ütlesid oma koha üles, siis pääsesid finaali ka mõned teise kümne lahendajad.

Finaalis oli 8 sudokut - üks sudoku iga vooru korraldajamaa autorite poolt. Kokku 4 klassikalist ja 4 varianti, millest 3 olid matemaatika-põhised sudokud.

Finaali ajal ei suutnud mitte keegi minust mööduda ja lõpus suutsin võita üsna veenva eduga. Teiseks ja kolmandaks tulid Kota Morinishi ja Hideaki Jo Jaapanist.
TiiT 2016-10-26T19:06:48+03:00
Voor 10 - Guess no more

Tegemist vooruga kus oli 9 klassikalist sudokut, kuid oli teada, et ühel neist on mitu lahendust ja ühel neist puudub reeglitepärane lahendus. Need tuli lahendamise käigus üles leida. Ajalimiit 30 minutit.

Suutsin vooru ära lahendada 3 minutit enne ajalimiidi lõppu, kuid see tuli natukene üle kivide ja kändude ja natuke oli ka ebaõnne, sest lõpus kui oli 50:50 võimalus, valisin ma selle, millel oli topeltlahendus ja pidin ikkagi ka viimase ära lahendama. Teise valiku puhul oleks pidanud ainult ühe ära lahendama ja teisele oleks saanud lihtsalt märkida, et tegemist on topeltlahendusega sudokuga. Sealt oli kindlasti võimalus 2-4 minutit võitu saada.
Ei oska öelda, kas teised kogesid samasugust ebaõnne, aga Jakub oli 7 minutit kiirem, Kota 3 minutit kiirem ja mulle sellest voorust 13. koht. Teine päev küll halvasti ei alanud, aga tegemist vaid ühe üsna odava vooruga ja pikk päev veel ees.
TiiT 2016-10-26T19:13:40+03:00
Voor 11 - Sorted

Tegemist kõige pikema ja kallima vooruga. Vooru pikkus 90 minutit ja enamus ülesanded mägironija lipukesega.

Suutsin kõik peale ühe ära lahendada - kusjuures päris palju pusisin selle ühega. Tagantjärgi tarkus on küll tore asi, aga ma kindlasti olin võimeline selle vooru enne ajalimiidi lõppu ära lahendama. Kuna aga üks jäi lahendamata ja ühes oli veel viga, siis sellest voorust vooruvõidu asemel 5. koht. Jakub edestas mind vaid 27 punktiga ja Kota kaotas 9 punktiga.
Jakub sealjuures lahendas ära lõik lipukestega ülesanded ja jäi mägironija arvestuses jagama esikohta sakslase Martin Merkeriga, kes tegeleski ilmselt kogu võistluste ajal ainult mägironija tiitli jahtimisega.

Vooru lõppedes seis: (Jakub 4441, mina 4192, Kota 4047). Neljandaks oli tõusnud Seungjae Kwak 3997 punktiga.
TiiT 2016-10-26T19:17:39+03:00
Voor 12 - Gappy classics

Selles voorus anti ette 5 sudokut, millest neljal olid augud sees. Sudokud tuli kindlas järjekorras üksteise peale panna nii, et osad numbrid paistavad läbi aukude. Järjekord tuli ise välja selgitada lahendamise käigus. Ajalimiit 30 minutit.

Suutsin lõpetada 8 minutit enne ajalimiidi lõppu, mis andis 3-nda koha. Minut kiiremad olid Jakub ja Jan Žverina Tsehhist. Kota oli 2 minutit aeglasem ja sai 4. koha.
Seega suurendasin Kotaga vahet rohkem kui Jakub minuga. Neljandal Seungjae Kwak Koreast.
TiiT 2016-10-26T19:22:48+03:00
Voor 13 - Old maid (TEAM)

Selles voorus oli 25 sudokut, millest 24 olid paarikaupa paaris ja üks oli üksik. Paaris sudokutel oli sama lahendus ja lahendada tuli vaid üks neist, et saada mõlema eest punktid. Aega 45 minutit.

Alustasime paaride leidmisega ning kui õnnestus esimene leida, siis lahendasin selle ära. Järgmisena lahendasin juhuslikult ära üksiku sudoku (consecutive). Selleks ajaks olid teised jõudnud juba leida ideid paaride paigutamiseks ja niimoodi jõudsime sellisesse süsteemi, kus teised leidsid paare ja mina lahendasin. See süsteem toimis väga edukalt ja lisaks minule jõudsid ka teised lõpuks mõne ära lahendada kui paarid juba välja selgitatud olid. Tulemuseks tiimide arvestuses 7. koht (ametlike tiimide arvestuses 5. koht). Ettepoole jäid vaid need meeskonnad, kes olid lõpuks 4 parema hulgas finaalis.
Selle vooruga võib 100% rahule jääda.
TiiT 2016-10-26T19:27:21+03:00
Voor 14 - Double-Cross (TEAM)

Selles voorus oli 12 sudokut, mis olid omavahel servapidi ühendatud moodustades Slovakkia lipul ja vapil oleva topeltristi. Ajalimiit 25 minutit.

Tegemist raske sudokuga. Jõudsime 4 neist lahendatud lõpuks, kuid ühes oli ka viga. Tulemuseks 20-29. koht (ametlik 14-18). Ilmselt võisime valida ka lahendamiseks veidi vale alustamise koha. Sudoku raskust iseloomustab fakt, et valmis said vaid jaapanlased ja teistel jäi ikka valmissaamisest korralikult puudu. Ilma veata oleks võinud ilmselt tulemusega enam-vähem isegi rahul olla.
TiiT 2016-10-26T19:51:40+03:00
Finaalid

Finaalid toimusid põhimõttel, et kõigepealt selgitavad 7-10 koht välja parima, kes saab teise finaali. Teises finaalis oli 4-7.koht, kes selgitasid edasipääseja kolmandasse finaali. Kolmandas finaalis olid 1-4 koht. Ajaline vahe oli igas finaalis esimese ja viimase vahel 5 minutit, ülejäänud seal vahel vastavalt punktide erinevusele.

Ülesandeid oli igas finaalis 8, millest 4 tuli välja visata. Ehk siis tegelikult tuli lahendada 4 sudokut. Kõigepealt eelvoorude parim valis ühe mida lahendada ja ühe mis välja visata. Seejärel teine ja siis kolmas ja siis neljas tegid täpselt sama ülejäänud sudokutega.
Kolmanda finaali sudokud olid: Classic, Irregular, Little Killer, Increasing, Symmetrical, Star Product, Point to next, Pencilmarks. Keda huvitab, see kas googeldab või vaatab võistluste juhendit, mis saadaval kodulehel.

Minu mõttekäik oli selline, et ma valin Symmetrical sudoku ja viskan välja Little Killeri. Kui Jakub teeb vastupidise valiku enne mind, siis otsustasin valida Increasing sudoku ja välja visata Pencilmarks sudoku. Ka star product on üsna ebameeldiv, aga olen võimeline seda täiesti normaalsel tasemel lahendama.

Finaali algusajad olid järgmised: mina startisin 2:25 peale Jakubit, Kota ca 1,5 minutit peale mind ja lõpuks teisest finaalist edasi pääsenud Shiyu Chen 5 minutit pärast Jakubit.

Finaaliülesannete valik toimus järgmiselt:
1. Kõigepealt Jakub valis Symmetrical sudoku ja viskas välja Irregular sudoku. See oli üllatus, sest ka minu kõige eelistatuim sudoku oli Symmetrical. Irregulari vastu mul midagi pole, aga tean, et see on finaalides üsna ohtlik sudoku, kus on viga kerge tulema. Selle sudoku väljaviskamine oli ilmselt põhjustatud sellest, et Kota on teada tuntud väga kiire selle sudoku lahendaja, ta on mitmeid finaale selle sudokuga enda kasuks otsustanud. Ju siis Jakub pidas Kotat ohtlikumaks vastaseks kui mind ja otsustas teda elimineerida.
2. Minu valik oli lihtne. Increasing sudoku sisse ja Little Killer välja. Selle peale oli näha, et Kotale see valik ei meeldinud. Suure tõenäosusega ta soovis valida Little Killerit. Emotsioon oli igastahes meeldejääv :)
3. Kota valis Point to Next sudoku ja viskas välja Star Product sudoku. Minu jaoks täitsa hea asjade käik.
4. Shiyu ütles, et temal pole vahet kumba lahendada ja samuti ei tundunud ta väga enesekindel selles osas et kas suudab poodiumikoha eest võidelda. Igaljuhul viskas ta välja klassikalise ja jättis sisse pencilmarki. Ju siis mõtles, et isegi kui ta ei jõua selleni, siis las teised pusivad sellega. See valik küll ei rõõmustanud mind, aga ei teinud sellest suurt numbrit. Ma siiski olen seda lahendanud ja ei tunne ennast ebakindlalt. Ega ta ilmselt ei meeldi ka teistele nii väga, kuna ka teised ei valinud seda.

Finaali tuli aga üle 2 tunni oodata, sest lisaks 1. ja 2. finaalile toimusid finaalid ka U18 ja O50 arvestuses, mis kõik kestsid ca pool tundi.
Lõpuks jõudis aeg kätte ja minu taktika oli mitte lahendamise ajal kõrvale või selja taha, kus oli suur ekraan hetkeseisuga, vaadata. Seega edasine jutt tuleneb puhtalt selle põhjal, mis teised rääkisid.

Esimese sudoku lahendas Jakub üsna kiiresti ja suurendas minuga vahe ca 4 minutini. Kota samas aga jäi ca 3 minutiga tahapoole. Neljas ilmselt ei möödunud Kotast.
Teise sudoku peale kulus Jakubil ca 6 minutit. Mul aga jooksis see tõesti hästi ja kui oma ülesande valmis sain, oli Jakubi edu mu ees pealtvaatajate sõnul ca 8 sekundit. Ma ise seda ei näinud, aga Jakub nägi ja teadaolevalt mõjutas see üsna oluliselt ta enesekindlust ja ta olek muutus närviliseks. Kota olevat isegi kiiremini lahendanud selle, aga mitte oluliselt. Ohtlikuks ta ei saanud, sest ta oli nii palju tagapool.
Point to Next sudoku lõpetasin juba oluliselt Jakubist kiiremini. Minul kulus selleks veidi üle 3,5 minuti, Jakub jäi selgelt maha ja Kota olevat jällegi veidi kiirem olnud, kuid endiselt ohutus kauguses minust.
Pencilmarks sudoku hargnes üllatavalt kiiresti lahti ja kui ülesande valmis sain ja lõpuks ringi vaatasin, siis nägin, et olin esimene lõpetaja ja nii Jakub kui Kota lahendavad viimast ülesannet. Aega oli lõpuni jäänud veel 2 ja pool minutit. Hoidsin hinge kinni kuniks kohtunik kinnitas, et mu lahendus on korrektne ja et ma olen maailmameister.

Ülejäänud oma ülesandeid aja piires valmis ei saanud ja kuna Jakub alustas viimast sudokut enne Kotat, siis talle 2. koht. Hiinlanna Shiyu oli alles teise sudoku juures minu mäletamist mööda. Kusjuures Kota väitis, et tal jäi kümmekond sekundit puudu et oleks ka viimase valmis saanud ja ilmselt sinna jäi ka 2. koht.

Risposte al post

This functionality is only for verified or VIP users