PÖÖRDUMINE: Isikuandmete kaitse ja kasutajatingimuste täitmine vint.ee keskkonnas
Saaja: Vint.ee asutajad ja vastutavad isikud
Avaldaja: [Sinu pärisnimi], kasutajanimi "rabapalm"
Austatud vint.ee meeskond!
Pöördun teie poole seoses pikaajalise murega, mis puudutab kasutajate verifitseerimise protsessi ja sellega kaasnevat isikuandmete (pärisnime) avalikustamist kolmandatele isikutele. Soovin, et vint.ee vaataks üle praeguse korra, tuginedes järgmistele argumentidele:
1. Isikuandmete kaitse üldmääruse (GDPR) rikkumine
Vastavalt GDPR-ile peab isikuandmete töötlemine olema piiratud sellega, mis on vajalik eesmärgi täitmiseks (andmete minimeerimise põhimõte). Kui verifitseerimise eesmärk on pettuste vältimine ja ausa mängu tagamine turniiridel, siis selle eesmärgi täidab see, kui vint.ee süsteem ja administraatorid teavad kasutaja isikut. Kasutaja pärisnime avalikustamine teistele tavakasutajatele ei ole selle eesmärgi saavutamiseks hädavajalik. See riivab põhjendamatult kasutajate õigust eraelule ja anonüümsusele.
2. Pseudonüümsuse õigus
Paljud kasutajad (sh mina õpetajana) vajavad tööalastel ja isiklikel põhjustel võimalust lahutada oma vaba aja tegevused ja tööelu. Praegune süsteem, kus verifitseerimine (mis on turniiridel osalemise eeldus) sunnib avalikustama seost kasutajanime ja pärisnime vahel, on kasutaja suhtes ahistav ja seadusega vastuolus, kui puudub tehniline lahendus nime varjamiseks profiilis.
3. Portaali põhikirja ja kasutajate tahte eiramine
Vint.ee põhikirja kohaselt on portaal kohustatud arutusele võtma ja reageerima ettepanekutele, mis on kogunud üle 20 toetaja. Minu varasem algatus kogus ligi 70 toetusallkirja, kuid sisulist vastust ega lahendust (nt mobiil-ID-ga sisselogimine või nime peitmise funktsioon) ei järgnenud. See on vastuolus portaali enda kehtestatud reeglite ja hea haldustavaga.
Ettepanek lahenduseks:
Palun viia sisse tehniline muudatus, mis võimaldab verifitseeritud kasutajal valida, kas tema pärisnimi on teistele kasutajatele nähtav või mitte. Staatus "Verifitseeritud" (või roheline märge) jääks nähtavaks, tagades usalduse, kuid isikuandmed jääksid vaid portaali pidaja teada.
Jään ootama teie sisulist vastust ja konkreetset ajakava probleemi lahendamiseks. Juhul kui portaal jätkab isikuandmete kaitse üldmääruse ja omaenda põhikirja eiramist, olen sunnitud pöörduma selgitustaotlusega Andmekaitse Inspektsiooni (AKI) poole, et saada hinnang praeguse praktika seaduslikkusele.
Lugupidamisega, rabapalm
Veelkord verifitseerimisest!
Loetud 51 kasutaja poolt
Tee endale teine kasutaja, mille ära verifitseerid!
Kui malemajas toimub turniir, sa lähed kohale ja keeldud oma nime ütlemast (teistele mängijatele!) siis korraldajal on õigus sind mitte turniirile lubada. Sa võid korraldaja kohtusse kaevata ja korraliku summa sinna matta - eks siis lõpuks näeme, kas spordivõistlustel (k.a. olümpiamängudel) hakkavad nimetud isikud võistlema või mitte. Mina arvan, et maailm sinna ei jõua. Aga võib-olla ma eksin.
Seni kuni sellist kohtulahendit pole - anonüümsed isikud ametlikel turniiridel (kaasa arvatud vint.ee turniiridel) osaleda ei saa. Ja anonüümsuse all ma mõtlen endiselt siin anonüümsust teiste osalejate ja pealtvaatajate suhtes (mitte korraldaja).
Kui malemajas toimub turniir, sa lähed kohale ja keeldud oma nime ütlemast (teistele mängijatele!) siis korraldajal on õigus sind mitte turniirile lubada. Sa võid korraldaja kohtusse kaevata ja korraliku summa sinna matta - eks siis lõpuks näeme, kas spordivõistlustel (k.a. olümpiamängudel) hakkavad nimetud isikud võistlema või mitte. Mina arvan, et maailm sinna ei jõua. Aga võib-olla ma eksin.
Seni kuni sellist kohtulahendit pole - anonüümsed isikud ametlikel turniiridel (kaasa arvatud vint.ee turniiridel) osaleda ei saa. Ja anonüümsuse all ma mõtlen endiselt siin anonüümsust teiste osalejate ja pealtvaatajate suhtes (mitte korraldaja).
Ja siin on üks alternatiivne vaade veel:
Maailmas on 100 saiti, kus saab malet anonüümsena mängida. Nüüd üks saitidest otsustab korraldada turniiri, kus kõik kasutajad näevad üksteise pärisnime. Ja sa lähed kaebama, et sa ei saa nendel turniiridel anonüümsena osaleda? Nalja teed?
Maailmas on 100 saiti, kus saab malet anonüümsena mängida. Nüüd üks saitidest otsustab korraldada turniiri, kus kõik kasutajad näevad üksteise pärisnime. Ja sa lähed kaebama, et sa ei saa nendel turniiridel anonüümsena osaleda? Nalja teed?
rabapalm on siin juba aastaid ärvardanud kaevata.
Kas ta ei tea aadresse või ei oska kaebust kirjutada?
Ehk aitab AI teda?
Kas ta ei tea aadresse või ei oska kaebust kirjutada?
Ehk aitab AI teda?
Absoluutselt on nüüd, .... , argumneteeritid seisukohtadega ikkagi selge, et kui ainult 1 mees kõike otsustab, pole olukord normaalne!! Kui juba asutajaliige soovitab nn. petmiseks teha teine konto ja teise meiliaadressiga nagu vist nagu sunnitakse, siis kõik see on ju puhas väärkäitumine ja nn. ID põhisest lähenemisest võrdne ju. petmisega!! No ei saa ju sundida inimneso, kes siin mängivad, oma nime siduma oma kasutajanimega, et mängida EMV-l!!?? See on nii absoluutselt vale suhtumine kui olla saab. Lihtsalt praeguseks paljud siinsed läbikäijad veel natuke austavad seda eestis tehtud ja arendatud saiti, aga kui hakkab trekkima politseiriigi tunnused, mis kindlasti sisn ju olemas, siis varsti kaduv vint,.ee kaob siist maailmast ja seda ainult just sotsmeediale, sest nii ei tohi teha ja lihtsalt ainuissikuliselt niimoorod ei saa käituda!! Kui nii edasitoimid, MR. Meikop, siis tulevad kaebused igale alaliidule ja ka mängijate poolt. Ai pakkus väga tolerantse lahenduse, kuidas lahedanda seda vermifitseerimist korrektselt ja sa saad seda teha , just AI abil mingi 1 päevaga, eksole!? Ka AI põhjendused, et see sait ikkagi toimiks, on väga head!!
Meikopile siis veel vastuseks, selle ametlikle turnle minekul, malemajja!? No sa ikka tõesti aru ei saa!! MItte see pole tähtis, et ma nagu ei tahaks minna oma nimega mängima, vaid see, et mind pärast siin saidil ei saa seostada kasutajanimega!!!?? No täiesti arusaamatu, kuidas tark iniene sellest aru ei saa!!!!???
Ja AI pakkus täitsa realistiku lahenduse mdia kasutatakse paljudel sarnastel saitidel! Loe see variant ikkagi uuesti läbi ja kogu tegevus, et asju korda saab võib võtta sinu käes ainult alla tunni :)
rabapalm, kuidas sa aru ei saa, et Meikop seda ära ei muuda?
Sul jääb võimalus AI abil vastavatele instantsidele kaebus esitada.
Sul jääb võimalus AI abil vastavatele instantsidele kaebus esitada.
See sait on Meikopi isiklik omand ja seda kaitseb autoriõigus.
Mingi rabapalm ei saa seda muuta.
Mingi rabapalm ei saa seda muuta.
Kui ikkagi olemas põhikiri ja seda riktuakse järjepidevalt, siis võimalus lihtsalt tühistada, aga seda ju keegi ei taha! Selleks ju ka algne põhikirja võimalus, et kui paljudele ei sobi muutused, siis peaks ka need läbi arutama, vähealt algselt tundus see nii olevat!?