Mõttespordi MM 2011

Loetud 219 kasutaja poolt

kypsis 2011-08-26T05:04:36+03:00
Tuulel on õigus - kui mitu korda on pärast male- või bridgemängu olnud "lähen-ja-hüppan-õige-katuselt-alla" tunnet. Ja paraku on raudkindel, et võistlemist jätkates tuleb seda veel ja veel ette. Aga selle eest ka palju toredaid ja juubeldavaid hetki, nt nagu Kertul selle meistrimehe südamerabanduse äärele ajamine :)
P.
TiiT 2011-08-26T05:29:33+03:00
Selle sama othellomängija vastu õnnestus minul ka eelmisel aastal üks selline hea käik teha, mis ta meeletult hingeldama pani. Aga tal oli siiski vaid võit sealt võtta, ja päris veenvalt. Ju see on see sama inimene, kellest me mõlemad räägime. Niiet kui sa teda võitsid, siis kõva sõna on see. Minu tulemuseks jäi othellos toona vist 5. koht. Paremat kohta lihtsalt ei näinud võimalikuks.
Neid medaleid seal võtta nii lihtne polegi, lihtsalt Andres on tubli. Minu saagiks jäi eelmisel aastal 1 hõbemedal, ja see oli Inglise pöördkabes - tänu vindile olen õppinud natuke pöördkabet mängima ja sealt see tuli. Ilmselt ainult 2 vastast oli, kes tõesti oskasid seda mängu, ja üks neist (Kotin) õnnestus ära võita. Ülejäänud mängudes oli maksimum 4 koht, ja päris palju kordi langes see au minule seda kohta saada. oli isegi jagamisi 1-4 kohani, kus koefiga tuli 4. mulle:) Niiet kui viis neljandat kohta veel saad, siis tule kurtma, siis jagan sinuga muret:P
Edu tänaseks KenKeniks (ilmselt sudokusid pole mõtet mainida, sest need teete nii kiiresti ära, et vaevalt te hiljem arugi saate, et te sudokusid ka pidite tegema). Aga KenKen ilmselt määrab täna palju. See nagu killer sudoku, ainult ei tohi ära unustada, et ühes piirkonnas võivad erinevatel ridadel-veergudel olla samad numbrid. Ikka nii nässu võib oma võistluse keerata, kui selle ära unustad. 3-ses tükis, mis annab kokku 7+, ei pea olema ainult 1 2 4, kui ta kõvera kujuga on, siis võib seal olla ka 2,2,3. Trust me, isegi kui te olete kogenud, isegi siis võite seda apsakat teha.
Niiet soovin teile teravat ja rahulikku meelt, et rabistades vigu ei tuleks. Minge võitke siis ära see loogika.
fantunesTreener 2011-08-26T11:04:59+03:00
Avastasin eile õhtul, et olen senised 6 päeva mänginud ühegi pausita, kokku 72 tundi. Seega otsustasin tänase loogika vahele jätta (sorry, Regina ja Tiit, kes te mulle hea koolituse tegite, ehk läheb järgmine aasta vaja) ja korralikult välja puhata. Kuna ka pärastlõunat ühtegi sellist ala, mida oskaks, ei ole, siis peaks õhtuseks bridžiturniiriks (jätan ka pokkeri ära ja kasutan võimalust Triinuga paaris mängida) pea värske olema. Puhkus on seda enam teretulnud, et magama oleme saanud tihtilugu alles kell 3 või 4 öösel (Eesti aja järgi), ehkki tuleb tunnistada, et pärast Tuule toitumisalaste näpunäidete järgima hakkamist on energiat hoopis rohkem.

Kertul täna siis põhiala - loogika, sh sudoku. Kuna ta on nii sudoksis kui loogikas Eestis esikümne tegija, siis on medal kindlasti reaalne, aga miks mitte ka kuld.

Ehkki ise täna ei osale, on siiski ka minu jaoks üks suure tähtsusega ala - acquire. Nimelt on Dario de Toffoli sel alal mitmekordne võitja ning peaks ka tänavu 100 punkti noppima, on mul praktiliselt järel. Homme ja ülehomme tuleb ridamisi Paco Garcia ja David Pearce´i trumpalasid, aga turniiriseisust ja võimalustest kirjutan järgmises postituses pikemalt.

Nüüd veidi põhjalikumalt eilsetest aladest. Kõigepealt Boku. Enne turniiri pidasingi bokut kõige suuremate lootustega alaks, seda on trennitud tüdimuseni ja treeningmängud on olnud paljulubavad. Mõni nädal otsustasin paaris treeningpartiis proovida valgetega (must alustab ja omab suurt eelist) Tim Hebbes´i avangut, mis näeb esmapilgul välja kindel kaotus (valge ei aseta oma esimest nuppu musta vahetusse lähedusse), ja tulemused olid suurepärased - piisab mustal teha paar ebatäpsust, kui valge haarab initsiatiivi. Seega läksingi Hebbesi avangule üle, vähemalt ei pea pikka aega passiivselt kaitses passima.
Esimesed 6 partiid õnnestus võita, mustadega tulid võidud suhteliselt kergelt, valgetega oli ragistamist, kuid tundus, et avang töötab. Siis sain vastaseks tiitlikaitsja David Pearce´i. Mängisin enesekindlalt taas Hebbesi avangut ja 6. käigul vajus Pearce mõttesse. Hiljem selgus, et oli küll selleks avanguks valmistunud, aga kasutasin teist 5. käiku, kui Hebbes. Pearce jätkas positsiooni kindlustava strateegiaga, tegemata initsiatiivi nimel ühtegi kahingut ja peagi oli tal seis nii tugev, et võit oli ainult ajaküsimus (see aeg tuli ka kiiresti kätte). Niisiis kirjutasin Hebbesi avangu korstnasse ja pöördusin tagasi tavapärase horisontaalselt külgneva käigu juurde.
Edasistest partiidest oli väga huvitav valgetega Alain Dekkeri vastu heitlemine. Vastane lihtsalt ei andnud mulle hingetõmbeaega ühegi aktiivse käigu tegemiseks. Aga kaitse pidas ja sain viigi vaatamata sellele, et kogu partii ajal ei õnnestunud välja mängida isegi ühtegi lahtist ilma vaheta paari, kolmikutest rääkimata. Mustaga sain ka korra ise Hebbesi avangu vastu mängida ja see oli ainuke kord mustadega, kus avang ebaõnnestus - kaotasin nii nupu kui initsiatiivi - aga partii õnnestus lõpuks siiski võita.
Kokkuvõttes selline tulemus, mida ongi vaja - mustaga kõik võidud ja valgega 50%.

Decamentathlon. Algas pihta mäluülesandega - 5 minuti jooksul tuli meelde jätta pakk kaarte ja sama aja jooksul 50 numbrit. Peab ütlema, et see 5 min on ikka väga lühike aeg, kuidagi ei jõudnud. Numbritega sain veel hakkama, jõudsin 32-ni, aga kaartidega hävisin totaalselt. Olin küll jõudnud umbes 20-25 kaardini, kuid kui üleskirjutamiseks läks, oli 15. kaart peast pühitud, isegi õrna aimdust ei olnud alles, mis seal olla võis. Ja kuna reelgite järgi esimene vale kaart lõpetab punktide lugemise (seega kui esimese paned mööda ja kõik ülejäänud pihta, on null punkti), siis tuksis ta oligi.
Male ja kabeülesannetega sain enam-vähem hakkama, kuigi kabes mitte kõigiga. IQ läks üllatavalt hästi (intelligentsiga on mul ikka kehvasti), sain kõigiga hakkama. Othellos tegin ära kergemad, ehk ka mõne raske.
Peastarvutamises kahetsesin, et Gearge Lane loengus ei käinud - üks ülesanne oli just selle kohta, mis nädalapäev oli (tuleb) etteantud kuupäeval. Muide, Alan Dekker rääkis mulle, kuidas oli küsitud, mis nädalapäev oli 26. augustil 1685. aastal (tegelikult oli mingi muu kuupäev, aga mulle ei jäänud meelde ja tegelikult ega Dekkerile ka ei jäänud), mille peale peastarvutamise maailmameister Gerd Mittring vaatas 3 sekundit lakke ja ütles: "Neljapäev" - loomulikult õigesti.
Raskemad ülesanded olid umbse sellised, et antud 6-8 kohaline number ja vaja võtta kuupjuur. Igasugused märkmed seejuures on keelatud. No andke andeks.
Go ülesanded olid pooled ellujäämise või tapmise peale - sinna oskasin midagi pakkuda. Keerukamatele lihtsalt pakkusin pealtnäha loogilisi käike.
Loomingulises mõtlemises oli ülesandeks: "Antud on jada 1, 2, 3, ... mis on järgmine liige? Tuua erinevaid alternatiive lühikese põhjendusega". Ja teine ülesanne: "Aantud on jada A, B, C, ... mis on järgmine liige? Tuua erinevaid alternatiive lühikese põhjendusega". Võite igaüks proovida, kui loomingulised olete. Mul seda igatahes nappis.
Halva üllatusena oli backgammon asendatud ristsõnadega (mitte et ma backgammonit oskaksin). Ei osanud tuhkagi ja otsustasin selle viimaseks jätta. Paraku sai aeg otsa ja sealt siis 0 punkti.
Viimaseks mastermind. 15 minutiga vaja lahendada 5 ülesannet (etteantud, mitte algseisudest). Kuidagi kuulsin valesti ja arvasin, et aega on 5 minutit ülesandele. Nii raiskasin liiga palju aega ja sain napilt 3 tehtud. Vähemalt sain nendega hakkama kiiremini (pakkumiste arvu järgi) kui teised.

Hilisõhtusest malest palju kirjutada ei ole. Olin peaaegu sama kustunud, kui eelminegi päev ja tulemus jälle 3st 2 (esimese kohe kaotasin, mis sisuliselt juba kõik lootused kustutas). Kokku seega 6st 4. Maleõhtud sattusid muidugi ka kõige karmimatele päevadele - esimene pärast entroopiat ja teine decamentathloni.

Tegin ka mõningaid kalkulatsioone, mis saaks, kui kõik võistlejad saavad järgnevatelt aladelt sama palju punkte kui eelmine aasta. Selgub, et tiitlikaitsja Paco Garcial on endiselt reaalsed shansid must jälle lõpusirgel mööda minna. Nüüd siirdun turniiripaika ja seal seinal oleva edetabeli abil kirjutangi prognoosidest pikemalt.

PS. Tiit, sul on õigus, tegu on tõesti sama othellomängijaga. Eelmine aasta sai ta teise koha ja minagi kaotasin talle, nii et Kertult igatahes hea etteaste.
Mimm 2011-08-26T12:47:42+03:00
Olen hetkel sama rõõmus, nagu eile enne othello viimast vooru.
Sudokusid pidi lahendama 6tk, KenKene samuti 6. Hakkasin algusest tegema. Natuke häiris aknaall asfaldi freesimine, aga panin mp3 valjemini kõrva laulma. Sudokud olid kerged. Umbes nagu 9*9 keskmised, siin vindis.
Kenkenideni jõudes oli mul hea meel, et Andres lennukis mainis, et samas ruudus võib olla mitu sama numbrit(just nii, nagu Tiit seletas!) ja veel suurem heameel oli, et ma olin üleeile proovinud kolme KenKeni teha, millest 1 isegi õnnestus!
Hakkasin aga järjest tegema ja ega need rasked ei tundunud. Ma ei saanudki hästi aru, kas raskemad olid eespool või taga, sest minu arust olid esimesed väga lihtsad ja viimased olid nendest kergemad. Keskel oli paar KenKeni, mis segadusse ajasid ja mida ma pidin 2 korda tegema, sest kusagil oli väike viga.
Noh ja siis 1 kohalik äss lõpetas kell 12, mina aga 12.15(algusaeg oli 10.45). Tund hiljem käisin piilumas - Garcia, Jameson ja minu õunaga sõber Steven tegid ikka veel. Lahkunud oli vaid 1 inimene. Seega hetkel on mul hea meel, et jõudsin teisena valmis. Aga nagu näha, siis võib selle medali mult kergelt ära võtta mingi vääramatu jõud. Kontrollisin üle, et ükski number kirjutamata poleks jäänud ja loodan, et sai kõik korrektselt.
Aitäh hiromandist Tuulele, kes minu tulemust juba ette ennustas ning tutvustas mulle mu enda mõttemaailma. Mul on nüüd natuke kergem järgmisele võistlusele minna, aga eilne othello kaotus ei ole veel kadunud.
Lõuna on vaba nng õhtul panustan Texas Hold'emile, kui sealt medalit ei saa, siis ei saa enam kusagilt.
Ken ei olnud kaks päeva võistlustel ja ma olin juba mures, aga täna on ta kohal. Küll karkudega, aga siiski olemas!
Päike hakkab paistma minu õuele, sest tagasilennuni on nii vähe aega jäänud!

PS. Andres lubas küll kirjutada turniiriseisu analüüsi, aga kuna tuleb suur ümarlaud, siis see peab veidi ootama.
fantunesTreener 2011-08-26T14:06:08+03:00
Jõuan alustada edetabeli süvaanalüüsiga, ilmselt pean peagi lõpetama, intervjuukohustused ootavad.
Üleeile toodud edetabeli 426 punkti (komakohti ei viitsi kribada, ehkki needki võivad lõpuks määravad olla) on mul kogutud järgnevalt: 2x100 (kabe ja pokker), 95 (lines of action), 68 (male) ja 63 (hare&tortois). Entroopias saadud 94 tuleb nüüd 68 asemele ehk 26 punkti lisaks. Eilne boku võit oli kolmas 100 ühesessioonialadel ja vahetas välja H&T 63 punkti. Seega praegu koos 489 silma, millest parema tulemusega on esikohata jäädud ajaloos vaid korra, 2009. aastal, kui Tim Hebbes jäi hõbedale Martyn Hameri järel. Seega on shansid head. Ainuke miinuspool on, et punktilisa saamise võimalused on täpselt null - ühesessiooni aladelt on maksimum koos ja põhialad on mul kõik otsas (jäänud veel go ja diplomaatia, kus isegi kui osaleks, puuduks igasugused shansid heale tulemusele.
(Järgneb)
fantunesTreener 2011-08-26T15:09:22+03:00
Huhh, päris hirmus oli. Täna siis pikk intervjuu. Mitte selline käigu pealt võetud nagu eelmised, vaid spetsiaalses ruumis, näkku suunatud valgusega ja küljes rippuvate mikrofonidega. Üsna jube. Ei saa öelda, et ma ei oleks kogelenud, pagana raske on neid inglise keelseid sõnu suust saada.
Kuidas te leidsite info MSO (Mind Sports Organisation) kohta? Mida arvate mõttespordi MM-ist? Kui kaua olete mõttespordiga tegelenud ja mis alaga alustasite? Mida arvate mõttespordi tulevikust? Vähemalt ei küsitud midagi saksa keeles nagu eelmine aasta.

Tagasi turniiritabeli juurde. Dario de Toffoli shansid määrab paljuski hetkel pooleliolev acquire. Praegu tal 2x100 (backgammon ja oware), 95 (pokker) ja 80 (H&T). Seega peaks acquire´ist 100 punkti tulema, jõuab 375-ni ja parandamisruumi jääb hare&tortoise arvelt veelgi - näiteks mastermindis, kus ta eelmine aasta esikohta jagas. Acquire teine koht annaks ka veel üle 90 punkti, aga alates kolmandast jätab kullashansid juba väga ähmaseks.
Natuke ootamatult avastasin, et põhikonkurendiks on taas tiitlikaitsja Paco Garcia. 100 punkti pokkerist, 94 entroopiast, 88 blokusest ja 86 owarest teda esialgu küll veel etteotsa ei aita, aga tema trumpässad on veel lauale löömata. Eelmisel aastal võitis ta nii go kui creative thinkingu, neist go eest võib tänavugi 100 punkti juba ette ära planeerida. Kui sinna lisada veel mastermind, kus eelmine aasta jagas 1.-3. kohta, siis piisab vaid eelmise aasta tulemusi korrata, kui ongi juba minuga ühe pulga peal. Nii et reaalselt pole seis palju parem kui fifty-fifty.
Davidite duell eilses pokkeris lõppes õnneks Jamesoni võiduga ja Pearce shansid on seetõttu juba üsna väikesed. Tema puhul on maha kandmine aga alati välistatud, kuna potentsiaalseid võidualasid on ees veel mitu: acquire, mastermind, shacru, abalone. Siiski on tal vorm olnud kehvapoolne ja kõigist neist supertulemuse võtmist on raske uskuda.
Just rääkisin Tim Hebbesiga, kel samuti acquire pooleli. Oma sõnade järgi on tal acquire´is viimane võimalus hea põhiala tulemus teha ja kullajagamises kaasa rääkida. Hetkel on ta teisel kohal, 1p liidrist, kuid ausalt öelda ei usu tema võimalustesse ka acquire võidu korral. Reaalsete võimaluste tekkimiseks peaks ta võitma ka mõne pokkeri, mis pole küll kaugeltki välistatud, kuna pokkeri koondarvestuses on tal hetkel seis hea.
Komeedina alustanud Tige Nnando pole viimastel päevadel lisa saanud ja ka järelejäänud päevadel pole tal seda potentsiaali, millega isegi ideaalse õnnestumise korral võiks minu punktisummat ohustada.
Sellega ongi peafavoriitide ring ümber. Ekstšempionid Martyn Hamer ja Alain Dekker on kaugel maas ja Matthew Hattrellil ega Michael Dixonil ei tohiks allesjäänud aladelt suurt kala loota olla.
Õhtuks, kui acquire lõppenud, peaks olema selgem, kas jääb alles two-horse-race Pacoga või sekkub tiitlijahti veel keegi.

PS. Tundub, et Kertu jäi kõige õnnetumal võimalikul võimalusel loogikas napilt medalita (kuskil tegi näpuka). Seega temalt ilmselt postitust lähiajal oodata ei ole ja otsima peaks teda parimal juhul London-Tallinna lennukilt ja halvemal Thamesi jõest. Väga kahju, aga muljet avaldas ta kõvasti - David Jamesoni järgi viis ta paberid ära nii vara nagu oleks lihtsalt alla andnud ja lahendamisest loobunud.

PPS. Kuna iga heas filmis on vaja ka õrnema soo esindajaid, siis võite kolm korda arvata, kes hetkel prožektorite alla piinapinki kutsuti.
fantunesTreener 2011-08-26T15:59:28+03:00
Tuli Kertu intervjuult tagasi, vuhises must mööda nagu tuul. Jooksin siis järele ja pärisin "Kuidas lä...", kui mind katkestas kõuehäälega "Kui sa midagi küsid intervjuu kohta, siis ma löön su maha".
Niisiis ei saanudki teada, läks tal see edukalt või mitte.
antsTreener 2011-08-26T16:33:01+03:00
Nii et nüüd Andres, pead veel lisaks muudele pingetele ennast Kertu eest kaitsma :).
Imetlen teie vastupidavust, tean küll, kuidas on istuda päevade kaupa väikeste pausidega ligi 12 tundi järjest mängulaua taga. Kuna olen nagu see teie legendaarne othellostaar rämedalt rasvane higistav tünn, siis kui aknaid ei avata, siis ma tavaliselt ka kõngen sinna laua alla.
Boku koha pealt - võiks selle mingis kiirvariandis suisa Tallinn Openi (26.-29.või 30.12.) programmi lülitada rendžule, gomokule ja pentele lisaks, muidugi juhul, kui universumi parim bokutaja meie üritust oma kohalolekuga toetab. Mis arvad Andres?
Gomokut MSO ikka ei taha programmi võtta? Muidu tuleks ehk korra kasvõi ainult seda mängima, punnitaks heidelda sinu ja Tiiduga teise koha eest, Kertu järel.
kuljus 2011-08-26T16:41:21+03:00
Hoian teile mõlemale kõvasti pöialt. Kertu ära kurvasta sest palju on eestis sportlasi kes MMil tulnud neljandaks.See on ju subber tulemus.Eks proovigu järgi teha.Edu teile!
MeikopVint.ee asutaja 2011-08-26T18:41:49+03:00
Kui Ants mõttespordi MM-ile läheb, nõuan ise ka linnaloa ja tulen kaasa!

Lisa vastus

See funktsionaalsus on ainult verifitseeritud või VIP kasutajatele