Tere!
Soovin jagada täiendavaid mõtteid seoses plaaniga kaasata AI tekstide analüüsi ja kõnekeeldude määramisse. Olen pikaajaline vint.ee kasutaja ja hoolin sellest keskkonnast, mistõttu teevad sellised tehnoloogilised muudatused mind murelikuks.
Minu peamised argumendid süsteemi vastu on järgmised:
- Kontekst ja sisehuumor: Vint.ee on aastatega kujunenud kogukonnaks, kus on oma väljakujunenud suhtlusstiil, iroonia ja "sisekad". Tehisintellekt analüüsib teksti sõna-sõnalt ega mõista mängijatevahelist ajalugu. See, mis AI-le tundub solvanguna, võib olla pikaajaliste tuttavate omavaheline tögamine.
- Spetsiifilised kasutajaprofiilid (nt "Mets 58" näide): Meil on kasutajaid, kes katsetavad teadlikult piire ja kasutavad provokatiivset kõneviisi, mis on osa nende mängijakuvandist. Kui AI hakkab selliste puhul "punkte" lugema, riskime me sellega, et keskkond muutub liiga steriilseks ja kaob see autentne hasart, mis inimesi siin hoiab.
- Vead ja "vale-positiivsed" tulemused: Eesti keel on keeruline ja täis nüansse. AI võib tõlgendada süütuid emotsioone (nt pettumust omaenda mängu üle) reeglite rikkumisena. Kui mängija saab ebaõiglase bänni "masina otsuse" tõttu, tekitab see oluliselt suuremat trotsi ja ebaõiglustunnet kui inimese määratud karistus.
- AI roll assistendina, mitte kohtunikuna: Ma ei ole tingimata tehnoloogia vastu, kuid AI ei tohiks kunagi olla lõplik otsustaja. See võib olla abivahend, mis märgib ära kahtlased kohad, aga lõpliku kõnekeelu peaks määrama ikkagi moderaator, kes tunneb keskkonna dünaamikat.